Važna je boja žumanca

"Zdravlje u kući"
17.07.2018 16:26

Tijesto i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda za koje su korištena jaja kupljena u trgovini. Boja žumanca itekako vam govori o porijeklu jaja i kokoši koja ga je snijela.

Domaća jaja i kupovna jaja sadrže otprilike podjednaku količinu hranjivih materija pa se jednako mogu koristiti za sve vrste kuhanja i pečenja.

No, razlike se ipak mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanceta intenzivnija, odnosno što ima tamniju narančastu boju, to su veće šanse da su ih snijele kokoši kojima je dopušteno slobodno kretanje.

Konzumna jaja u trgovinama obično se dobivaju od kokoši koje obitavaju u prenapučenim kavezima, ili iz podnog uzgoja koji uključuje nešto širu mogućnost kretanja tih životinja.

U slobodnoj uzgoju na manjim imanjima kokoši snesu manje jaja, jedu više hrane te imaju veću slobodu kretanja što utječe na izgled jaja. Istraživanja su pokazala da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih jaja iz trgovina te da imaju deblju ljusku što smanjuje mogućnost od uništavanja tokom transporta.

NA VRH