ĐUMBIR

Korijen koji topi masne naslage

"Zdravlje u kući"

17.7.2018

Ako ste zakoračili u svijet zdrave ishrane, sigurno ste čuli za biljke koje vam mogu pomoći u gubljenju kilograma, a đumbir je jedna od njih. On je jedan od najstarijih začina.

Koristio se kroz stoljeća, a danas, pored tradicionalne primjene, i kao sirovina za mnoge preparate za mršavljenje. Naravno, najbolje ga je upotrebljavati sirovog, a ako planirate dijetu, razmislite o ovom neobičnom, zdravom korijenu.

Djelovanje na probavu

Đumbir snažno djeluje na probavni sistem i u dobroj mjeri ubrzava metabolizam. Od davnina je čuven po svojim karakteristikama, a i savremena istraživanja idu u prilog tradiciji.

Često ga možemo vidjeti na pijacama, ali i u prodavnicama. Đumbir utiče na smirivanje stomaka i štiti probavni sistem smanjivanjem kiselosti u želucu povećavanjem ph vrijednosti želudačne kiseline.

Kao rezultat smanjuje se učestalost lučenja želudačnih sokova i pojačava djelovanje enzima koji pospješuju varenje. Zbog toga đumbir ima direktan uticaj na stomak i jetru, čime se smanjuju mučnina i povraćanje.

Iako je već dovoljno poznata i priznata uloga ove biljke neobičnog oblika za probavu, mnogi nisu svjesni da konzumiranjem đumbira mogu i smršati. Kako? Korijen đumbira ne čini da direktno smršate, ali posredno djeluje upravo u tom pravcu.

Ubrzavanje metabolizma

Đumbir pomaže u snižavanju nivoa holesterola, a osim toga razrjeđuje i krv. Također stimulira i pretvaranje holesterola u žučne kiseline, a potpomaže i lučenje žuči. Čim u krvi ima manje holesterola, lakše ćete smršati.

Đumbir ubrzava metabolizam. U korijenu đumbira nalaze se jedinjenja koja stimuliraju želudačne enzime, koji potpomažu varenje hrane, a samim tim i metaboličke procese.

Što je vaš metabolizam brži, više ćete sagorjeti kalorija. Pomaže i lučenje pljuvačke, koja olakšava guranje hrane i igra ulogu u varenju skroba. Ovaj začin poboljšava pokretljivost želuca.

Kada probavni sistem funkcionira najbolje što može, hrana se slobodno kreće kroz tijelo, što smanjuje nadutost i zatvor. U stvari, istraživanja su pokazala da đumbir regulira peristaltiku, naizmjenično kretanje mišića u sistemu organa za varenje, koje je potrebno da gura hranu i odvodi je kroz probavni sistem. Na taj način đumbir pomaže tonus i jača mišiće koji učestvuju u varenju.

Iako je dobar za metabolizam i varenje, đumbir ne treba biti jedini način mršavljenja. Izbjegavajte jesti isključivo đumbir, već ga kombinirajte sa drugom hranom.

Kako koristiti

Đumbir možete uvrstiti u ishranu na mnogo načina. Možete ga dodati jelima kao začin, svjež ili sušen, možete ga piti kao čaj ili kao preparat. Najbolji efekat gubitka kilograma postiže se ako se ishrana u kojoj je zastupljen i đumbir kombinira sa fizičkim aktivnostima.

Opšta preporuka je da do sat vremena poslije vježbanja pojedete obrok baziran na ugljenim hidratima (uz dodatak đumbira) kojim ćete nadomjestiti utrošenu energiju u mišićima i jetri, ali ne i u masnim ćelijama.

Đumbir u ovoj kombinaciji možete pojesti ili piti kao šejk. Bilo kako bilo, izbjegavajte hranu neposredno prije vježbanja, čak iako u njoj ima đumbira.

 Upozorenje!

I pored svega dobroga što je rečeno o đumbiru, ne preporučuje se konzumiranje više od četiri grama ovog korijena, jer u suprotnom postoji rizik od pretjeranog razrjeđivanja krvi, što može biti štetno.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.