ZDRAVLJE U KUĆI

Posljedice kardiovaskularnih bolesti: Prvi srčani udar teže podnose žene

Avaz.ba

17.7.2018

I žene, kao i muškarci, obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti, ali otprilike desetak godina kasnije. Ove bolesti i kod žena su ukupno vodeći uzrok smrtnosti, ali kasnije nastupanje bolesti uzrokovano je hormonskim statusom žena. Prvi srčani udar koji dožive žene teži je i ozbiljniji te češće dovodi do smrtnog ishoda.

Obje ruke

Ako se, naprimjer, srčani udar javi kod žena mlađe dobi, tada ima lošiju prognozu nego srčani udar kod muškaraca mlađe dobi. Najznačajniji simptom srčanog udara kod oba spola je jak stezajući bol iza prsne kosti koji se najčešće širi u vrat i donju vilicu te u obje ruke ili leđa.

Taj bol traje neprekinuto, nekad pola sata, nekad sat, a nekad i po nekoliko sati. Popraćen je vegetativnim simptomima kao što su preznojavanje, bljedilo, strah, pa i opća slabost koja dovodi do kolapsa. Bol koji opisuju pacijenti je onaj koji razara prsa (kao da valjak prelazi preko njih).

Bol se može lokalizirati i između lopatica, u žličici, a kod određenih oblika infarkta dolazi i do mučnine te povraćanja. Kod nekih grupa ljudi infarkt je i teško prepoznatljiv zbog nespecifičnih simptoma, koji nisu klasični - poput „pečenja“ u prsištu, naglog nastanka zaduhe ili naglog srčanog popuštanja, najčešće kod dijabetičara zbog promijenjenog osjećaja boli.

Ovisno o tipu i lokalizaciji srčanog udara, jačini bolova, često se infarkt javlja pred jutro te bolom budi bolesnika iz sna. Ono što nije tako rijetko je da pacijenti zamijene infarktni bol za bol tzv. torakalnog sindroma koji se klasificira kao koštano-mišićni bol. Javlja se u različitim dijelovima prsnog koša - nekad lijevo, nekad desno, nekad sprijeda, a nekad potpuno postranično ili u leđima te je najčešće probadajućeg karaktera.

Ubrzan puls

Srčani udar može se javiti tokom bilo koje aktivnosti, pa tako i tokom bavljenja sportom. Uz pojačanu tjelesnu aktivnost podiže se tonus (napetost) tzv. simpatikusa, što dovodi do ubrzanog pulsa i porasta krvnog pritiska, pa kod rekreativaca koji imaju sklonost koronarnoj bolesti ili je već imaju, a da to ne znaju, može doći do rupture ili puknuća aterosklerotskog plaka i razvoja srčanog udara na sportskom igralištu.

Suptilni znaci

Prilikom udara kod muškaraca se javljaju snažan bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili vilici te otežano disanje. Žene mogu imati neke od tih simptoma, ali bol kod njih može biti više raspršena te se širiti na ramena, vrat, ruke ili abdomen. Bol koju žene osjećaju može više ličiti problemima s probavom i ne mora biti stalna. Ne moraju nužno ni osjećati bol, nego neobjašnjenu tjeskobu, mučninu, vrtoglavicu i palpitacije te ih može oblijevati hladan znoj. Srčanom udaru kod žena može prethoditi neobjašnjen umor.

Stres

Stres je samo jedan od psihosocijalnih faktora koji su, također, faktor rizika za nastup srčanog udara. Uz njega, važni su još način i kvalitet života, prehrana, uravnoteženost rada i odmora, dovoljno sna...

Nakon menopauze

Estrogen pomaže povećanju nivoa dobrog holesterola koji djeluje kao zaštita. Kada prođu menopauzu, broj žena koje razviju srčanu bolest ne razlikuje se od muškaraca. Ako žena ima dijabetes ili povišene trigliceride, poništava se učinak estrogena.

Tihi udar

Tihi simptomi udara češći kod osoba s dijabetesom i kod onih koje su imale prethodne srčane napade. U tihe simptome srčanog udara ubrajaju se još i poremećen san i povećan umor, bol u stomaku i žgaravica, vlažna i ljepljiva koža. Nakon tihog srčanog udara može doći do većeg umora nego prije, a nakon nekog vremena i tjelovježba postaje izrazito naporna.

Bivši sportisti

Po prekidu karijere vrhunski sportisti moraju održati određenu količinu fizičke aktivnosti kako bi dopustili kardiovaskularnom aparatu da se prilagodi na smanjen nivo napora. Važno je paziti na prehranu, ne dopustiti porast tjelesne težine i kontrolirati pritisak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.