DILEME

Utječe li kontraceptivna pilula na razvoj raka

"Zdravlje u kući"

16.7.2018

Kontraceptivne pilule se koriste u prevenciji neželjene trudnoće, zbog neregularnih menstrualnih ciklusa, ublažavanja simptoma predmenstrualnog sindroma ili pojave akni, a godinama se sprovode mnoga istraživanja kojima se pokušava utvrditi kakav učinak imaju ove tablete na pojavu raka.

Jedno od tih istraživanja sprovedeno je u Danskoj 2017. godine, a rezultati studije su pokazali kako uzimanje ovih pilula može dovesti do većeg broja oboljelih od raka dojke.

Prednosti i rizici

Ipak, nakon ovog projekta, Džoen E. Menson, profesorica ženskog zdravlja na Harvardu i šefica preventivne medicine u Birgamu i u Ženskoj bolnici, smatra da ne treba paničiti i da se mora sagledati kompletan problem.

- Ti rezultati nisu razlog za brigu. Hormonalna kontracepcija je kompleksna šema prednosti i rizika i potrebno je razmotriti cjelokupan problem”, dodaje dr. Menson.

Rezultati danskog istraživanja zabrinuli su mnoge žene, a nekoliko stručnjaka u ovoj oblasti posavjetovalo je pacijentkinje u vezi sa uzimanjem kontraceptivnih pilula.

Kako piše „Njujork tajms”, većina ginekologa smatra da žene mlađe od 35 ili 40 godina ne trebaju brinuti zbog otkrića nove studije.

Argument koji ide u prilog uzimanju ove terapije je da, pored ovog rizika, tablete ne samo da služe prvenstveno kao prevencija neželjenih trudnoća nego smanjuju mogućnost obolijevanja od reproduktivnih kancera, karcinoma endometriju (sloja materice) i raka jajnika, koji se često otkrivaju u stadijima kada ih je teško liječiti.

Postoje dokazi da ove tablete smanjuju mogućnost obolijevanja i od kolorektalnog karcinoma (raka debelog crijeva).

Ovu tvrdnju podupire i britansko istraživanje u kome je učestvovalo više od 46.000 žena 1968. godine, u prvim danima pilule, i drugo, sprovedeno 44 godine kasnije. Zaključak je bio da je uticaj na ukupnu stopu raka neutralan. Primijećen je porast broja oboljelih od raka dojke i grlića materice, ali i da opada broj oboljelih od drugih tipova karcinoma.

Ukoliko se pilule uzimaju zbog neregularnih menstrualnih ciklusa, predmenstrualnog sindroma ili akni, preporučljivo je napraviti pauzu sa pilulama i naći neki lijek koji u sebi ne sadrži hormone.

Preporuka - pauza

Pauza od uzimanja ove terapije, u dogovoru sa liječnikom, preporučuje se i kada nema redovnih seksualnih aktivnosti ili se koristi kondom, zato što je dansko istraživanje pokazalo da, što duže se koriste pilule, veća je šansa obolijevanja od raka dojke.

Nakon 40. godine treba razmišljati o nehormonalnim metodama, zato što se povećava mogućnost za dobijanje raka dojki što su žene starije, kao i komplikacije kao što su pojava krvnih ugrušaka u nogama i plućima.

- U životu žene upotreba kontraceptivnih pilula može prije spriječiti razvoj raka nego ga izazvati, smatra Dejvid J. Hanter, profesor na Univerzitetu Oksford u Velikoj Britaniji.

Da bi se smanjila mogućnost obolijevanja od raka dojke, bitno je znati da je preporučljivo rađanje prije 30. godine, dojenje bebe, što manja izloženost radijaciji i prekid sa hormonskim terapijama nakon menopauze.

 Za prevenciju je bitan i stil života

Na prevenciju od karcinoma utječe i životni stil. Neke loše navike, kao što je pušenje treba izbaciti, unošenje crvenog mesa i alkohola treba ograničiti, važno je povesti računa o tjelesnoj težini i ne dozvoliti debljanje, a tri do četiri sata vježbanja nedjeljno mora postati dio dobrih navika.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.