UPOZORENJA

Ljeto je vrijeme kad treba obratiti pažnju: Legionela se krije u klima-uređajima

Avaz.ba

13.7.2018

Legionele su vrlo rasprostranjeni mikroorganizmi, prisutni svuda u prirodi, a najčešće u vodenim i vlažnim sredinama. Čovjek se razboli od legionarske bolesti zbog njene prisutnosti u sistemu vodosnabdijevanja za ljudsku upotrebu, putem klima-uređaja, ovlaživača zraka, bazena sa pjenom i slično. Legionarska bolest poznata je kao čest uzročnik bolničkih infekcija.

Vodeni aerosol

Uzročnik legionarske bolesti prenosi se zrakom, prilikom stvaranja vodenog aerosola u navedenim sistemima. Čovjek se zarazi udisanjem aerosola, u kojem su prisutne bakterije legionele. Najčešći je način stvaranja vodenog aerosola: raspršivanje vode u sistemima za ovlaživanje zraka, odnosno rashlađivanje raznih postrojenja putem rashladnih tornjeva, prilikom umivanja i tuširanja, u bazenima sa pjenom.

Udisanjem aerosola moguća je infekcija legionelom, koja ulazi u dišne puteve. Obolijeva osoba izložena aerosolu ovisno o osjetljivosti, odnosno otpornosti organizma i infektivnoj dozi uzročnika. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Od legionarske bolesti češće obolijevaju osobe starije od 40 godina, češće muškarci. Faktori koji podržavaju infekciju su: pušenje, konzumacija alkohola, hronične bolesti (plućne, bubrežne, dijabetes melitus, kardiovaskularne bolesti), karcinomi i ostale bolesti koje izazivaju supresiju imunološkog sistema.

Oštećenja organa

Inkubacija bolesti traje od dva do deset dana. Infekcija legionelom nakon udisanja aerosola može biti bez simptoma, može imati blagu kliničku sliku nalik gripi ili respiratornoj infekciji. Tipična klinička slika podrazumijeva upalu pluća, a poznati su slučajevi simptomatologije u vezi s oštećenjem bubrega, jetre i mozga pa bolest može imponirati kao neurološka, odnosno psihijatrijska i drugo.

Dijagnoza se postavlja mikrobiološkom dijagnostikom iz uzoraka respiratornog sistema. Za utvrđivanje prisutnosti L. Pneumophille serotipa O1, koja je najčešći uzročnik legionarske bolesti kod čovjeka, u dijagnostičke svrhe uzima se i uzorak urina bolesnika.

Liječenje

Liječenje se provodi u bolnici, uz antibiotsku terapiju. Legionarska bolest javlja se pojedinačno. Epidemije se češće pojavljuju tokom toplijeg perioda godine, u hotelsko-turističkim objektima sezonskog tipa rada zbog stvaranja povoljnih uvjeta za rast i razmnožavanje legionela.

Voda

Zdravstveno ispravna voda za piće mora udovoljavati istim zakonskim zahtjevima u vezi sa mikrobiološkom i hemijskom ispravnosti i kada se koristi za sanitarno-higijenske potrebe (umivanje, tuširanje). Treba osigurati zdravstvenu ispravnost vode.

Važno je, također, ići na kupališta i bazene gdje je voda ispravna i gdje se kontrolira.

Radovi

Važno je pri gradnji ispoštovati ispravnost izvedbe građevinske, odnosno sanitarno-tehničke infrastrukture u vezi s vodosnabdijevanjem, klimatizacijom, grijanjem, a posebno treba spriječiti miješanje sanitarne i tzv. tehničke vode.

Higijena

U kući obavezno održavajte čistoću mrežica na slavinama, odnosno rozeta na tuševima, kotlova za zagrijavanje vode, kao i filtera, instalacija i postrojenja za klimatizaciju.

Servisiranje

Redovno servisirajte klima-uređaj, prema preporukama proizvođača. Također, redovno čistite klimu, a posebno obratite pažnju na filtere, koje svaka tri mjeseca treba skinuti i očistiti prema uputama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.