ZDRAVLJE U KUĆI

Lijepe noge bez skupih krema i zahvata: Prirodni preparati brišu proširene vene

Avaz.ba

11.7.2018

Prema studijama, približno 25 posto odraslih pati od proširenih vena. Ove otečene vene, koje su ljubičaste ili plave boje, rezultat su dugog stajanja, trudnoće, hormonalnog disbalansa, prekomjerne težine, deficita hranjivih materija ili genetskih faktora.

Važno je primijetiti i najmanje simptome proširenih vena prije nego što se udruže s bolom, težinom u nogama i svrabom. Neke od namirnica koje se lako mogu naći u svakoj kuhinji, mogu biti odličan lijek za istezanje zidova krvnih sudova i popravljanje cirkulacije krvi.

Jabukovo sirće

Zahvaljujući svojim antiupalnim svojstvima, jabukovo sirće je odličan tretman za proširene vene. Ono smanjuje oticanje i popravlja cirkulaciju krvi.

Potopite komad vate u jabukovo sirće pomiješano s vodom u istom omjeru. Stavite vatu na vene i ostavite 20-30 minuta te isperite vodom. Ponovite proceduru dva puta dnevno.

Bijeli luk, sok od narandže i maslinovo ulje

Zgnječite četiri čehna bijelog luka i pomiješajte ih sa sokom od tri narandže. Dodajte dvije kašike maslinovog ulja u mješavinu. Ostavite da odstoji 12 sati. Mješavinu nanosite na vene oko 15 minuta kružnim pokretima dok se u potpunosti ne upije u kožu. Ponavljajte svakog dana.

Peršun

Isjeckajte punu šaku peršuna i potopite ga u vodu. Prokuhajte ga 5-7 minuta i sačekajte da se ohladi. Dodajte malo eteričnog ulja. Umočite tupfer i stavite na pogođene dijelove. Radite ovo dva puta dnevno dok više ne budete vidjeli one plave i crvene linije na nogama.

Hamamelis (američka lijeska)

Komad vate potopite u čaj hamamelisa. Ostavite vatu na pogođenim dijelovima 10-15 minuta. Ponavljajte 2-3 puta dnevno mjesec, dok ne primijetite pozitivne rezultate.

Kupus

Isjeckajte lišće kupusa i sameljite u blenderu. Dodajte malo vode da napravite finu pastu. Nanesite pastu na pogođene dijelove, pokrijte pamučnom tkaninom i ostavite dva sata te isperite vodom. Proces ponavljajte mjesec.

Đumbir

Zahvaljujući svojoj antioksidantskoj prirodi, đumbir pomaže u smanjivanju rizika od pojave proširenih vena. Isijecite svjež đumbir na komadiće. Stavite ga u čašu sa prokuhanom vodom i ostavite 10 minuta. Procijedite vodu i dodajte malo meda. Pijte čaj 2-3 puta na dan.

Maslinovo ulje

U jednakim dijelovima pomiješajte maslinovo ulje i vitamin E. Zagrijte mješavinu na niskoj temperaturi i nanesite je na kožu te masirajte nekoliko minuta pokretima nagore. Ponavljajte dva mjeseca jednom ili dva puta dnevno.

Ljekoviti miks

Izvadite gel iz lišća aloe vere. Sameljite mrkvu u blenderu i pomiješajte je s gelom, dodajte pola šolje jabukovog sirćeta kako biste dobili glatku, homogenu pastu. Nanesite pastu na proširene vene, ostavite 30 minuta i isperite. Preporučuje se i da je nanesete prije odlaska na spavanje i ostavite preko noći. Sljedećeg jutra isperite hladnom vodom.

Savjeti

* Redovno prakticirajte fizičku aktivnost kao što su plivanje, šetanje ili joga. Što se više krećete, to će vam bolja biti cirkulacija krvi, što će spriječiti skupljanje krvi u oštećenim venama.

* Konzumirajte hranu bogatu vitaminom C i E, koja se ponaša kao antioksidans i jača imunitet.

* Izbjegavajte duže vrijeme nositi usku garderobu i visoke štikle.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.