HRANA

Napravite sami: Mlijeko od zobi

"Zdravlje u kući"

Čak i ako dobro podnosite laktozu, možda biste mogli promijeniti naviku. A ako ste od onih koji laktozu ne podnose, tada bi jeftino mlijeko od zobi moglo biti najbolja alternativa.

Lako ga je napraviti kod kuće, pošto su za njega potrebni zob iz prodavnice, voda i dobar blender.

U zobenom mlijeku nalazi se 10 minerala i 15 vitamina. Jedna šoljica sadrži 36 posto preporučene dnevne doze kalcija, što je više od punomasnog kravljeg mleka koje nam pruža oko 28 posto dnevne potrebe tog važnog minerala.

Osim toga, ova jeftina varijanta mlijeka sadrži i gotovo dvostruko više vitamina A u odnosu na kravlje mleko, a bogato je i vitaminima C, B, D i E.

Bogato je i željezom i daje oko 10 procenata njegove preporučene dnevne doze, a ima i dosta magnezija. A uz sve to ne sadrži masnoće.

 Za tri šoljice mlijeka potrebno je:

* 1 šoljica običnih zobenih pahuljica,

* 3 šoljice hladne vode.

Ako želite da poboljšate aromu možete dodati:

* 2 kašičice ekstrakta vanile,

* 4 hurme ili 1 - 2 kašičice meda.

 Priprema:

Prelijte zobene pahuljice vodom i ostavite bar 20 minuta da se natopi ili, još bolje, ostavite preko noći.

Procijedite i prebacite ga u blender, dodajte tri šoljice hladne vode i hurme, ako želite, pa zajedno blendirajte na najvećoj brzini dok ne dobijete mlijeko bez grudica.

Procijedite ga kroz cjediljku ili krpu i dobili ste ukusno mlijeko koje u frižideru možete držati dva do tri dana.

Prije upotrebe ga obavezno promućkajte, a ostatak zobenih pahuljica iz cjediljke, ili na krpi, možete iskoristiti za palačinke.

Napomena: Ovo mlijeko ne treba zagrijavatt, pošto bi se na toploti moglo pretvoriti u želatinoznu masu.

 A kako napraviti mlijeko od badema

Bademovo mlijeko jedno je od najzdravijih mlijeka i preporučuje se osobama koje ne smiju konzumirati gluten. Iako se ne radi o mlijeku u pravom smislu riječi, bademovo mlijeko koristi se na isti način kao i kravlje mlijeko.

Potrebno vam je 5 sastojaka: 1,5 šolja badema, 4 šolje vode, 1 čajna kašičica ekstrakta vanilije, 1,5 kašika meda i pola čajne kašičice cimeta.

Dalji je postupak isti kao i kod zobenog mlijeka, s tom razlikom da bademe treba prethodno oguliti: U vrelu vodu istresite bademe i pustite 30-ak sekundi pa maknite s izvora topline. Bademe lagano među prstima ogulite od korice.

Više o:

mlijeko zob zdravlje
NA VRH

Podijeli članak na