PAMETNA KUĆA

Nokti kazuju šta trebate jesti

"Zdravlje u kući"

2.5.2019

Nokti na rukama mogu puno reći o zdravlju vlasnika, čak i više nego o životnim navikama i urednosti. Kada se nokti listaju znači da nešto nije uredu sa prehranom, unosom tekućine u organizam, itd. Kako bi ojačali svoje nokte u nastavku vam donosim nekoliko prirodnih recepata za jačanje noktiju.

Čvrstoća i oblik nokta su genetski određeni, a na njihov kvalitet utječu poremećaji u prehrani, vanjski faktori i pojedine bolesti. Konkretno pucanje noktiju uzrokuju vremenski uvjeti, pranje rublja i posuđa jakim sredstvima, loša prehrana, nedovoljan unos tekućine u organizam te nekvalitetni odstranjivači laka i lakovi za nokte.

Kada nokti imaju brazde, kada se listaju, suhi su i lome se, znači da osoba ima nedostatak cinka, proteina, željeza i vitamina A, B i C u organizmu. Za sprečavanje listanja i pucanja noktiju danas na tržištu postoji bogat asortiman preparata, ali prilikom izbora treba biti oprezan jer je većina puna hemikalija.

Najbolji lijek za jačanje imuniteta, pa tako i notkiju je zdrava prehrana koja treba biti bazirana na svakodnevnom unosu velikih količina voća i povrća, čak 50 posto od ukupne hrane koja se unosi u organizam tokom cijelog dana.

Kako bi vaši nokti bili zdravi jedite lješnjake, bademe, orahe i svo drugo kvalitetno jezgrasto voće, a posebno se preporučuje indijski oraščić jer je bogat proteinima i željezom.

Listanje noktiju ukazuje na nedostatak solne kiseline zbog čega se preporučuje svakodnevno natašte popiti čašu tople vode pomiješanu sa sokom od pola limuna.

Ne zaboravite svakodnevno piti velike količine tekućine, pijte što više čaja od nane, sok od mrkve i svako jutro pojedite zobenu kašu. Nakon ovakvog tretmana nokti se prestaju listati.

Ukoliko niti nakon navedenih savjeta ne uspijete dovesti svoje nokte u red najbolje bi bilo da napravite detaljnu analizu krvne slike kako bi provjerili da li možda imate simptome anemije.

Provjerite

Određene promjene na noktima pokazuju koji vitamini i minerali nedostaju vašem organizmu:

- Nokti koji pucaju i koji imaju vodoravne i vertikalne brazde ukazuju na nedostatak vitamina A i B,

- brazde na noktima i bijele tačkice ukazuju da vašem organizmu fali cinka i željeza,

- bijele pruge preko noktiju ukazuju na nedostatak folne kiseline, vitamina C i proteina,

- zavrnuti krajevi noktiju i suhi nokti ukazuju na nedostatak vitamina B12.

Prirodno liječenje listanja noktiju

1. Uronite ruke u kupku od toplog biljnog ulja u koju dodajte 5 kapi limunovog soka i 3 kapi joda. Postupak koristite jednom ili dvaput sedmično.

2. Svaku večer u nokte utrljajte biljni glicerin i ostavite ga da odstoji preko noći.

3. Pomiješajte pola čaše jabukovog sirćeta i 2,5 dl ulja, umočite nokte i ostavite ih tako nekoliko minuta, ponavljajte ovaj postupak 10 dana.

4. Pomiješajte kašiku ricinusovog ulja, pola kašičice mljevenih oraha, kašiku maslinovog ulja i kašičicu meda pa dobivenu smjesu nanesite na nokte i ruke i utrljajte. Za kraj ruke isperite mlakom vodom i nanesite hidratantnu kremu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.