VAŽNO

Iskustva: Mršavljenje bez gladovanja

"Zdravlje u kući"

13.7.2018

Mršavljenje bez gladovanja nije teško ostvariti, naprotiv, ubjeđuju nas nutricionisti. Oni tvrde da previše ljudi sklonih debljanju pogrešno misle kako je pravi put za mršavljenje kada izbace sa jelovnika sve što „goji” i ostane za jelo neka mizerna količina hrane, odnosno kalorija koju nazivaju obrokom.

Tada se neizbježno organizam „pobuni” jer ne dobija makro i mikro nutrijente koji su neophodni za normalno funkcioniranje tijela. Nastaje glad koju je vjerovatno neko vrijeme moguće tolerirati.

Organizam ne može dovijeka tražiti rezerve kojima treba nadomjestiti nedostatak energije, proteina, vlakana ili ugljenih hidrata. Tijelo se iscrpljuje, ne mršavi zdravo.

Uzroci su jasni: izbacivanje cijelih grupa namirnica, preskakanje obroka, neredovna ishrana, pogrešno raspoređena količina u dnevnim obrocima ili njihova pogrešna kombinacija.

 Manje kalorija, više obroka

Preskakanje doručka dovodi do toga da imate obilniji ručak, a tada se želudac više opterećuje. Posljedice su sporiji metabolizam, nadimanje, gasovi, mučnina u želucu i nedostatak apetita za kasnije obroke, poput užine i večere.

Nivo šećera u krvi raste i pada kao vrijednost akcija na berzi. Ujutru se ciklus ponavlja, nema osjećaja gladi za doručak, eventualno se popije kafa.

Osjećaj gladi u bilo kojem dijelu dana, naročito uveče, siguran je znak da ste unijeli nedovoljnu količinu hrane. Drugim riječima, niste dozvolili tijelu da dobije dovoljno energije i nutrijenata. Dok spavate, aktivan je samo vaš bazalni metabolizam, koji troši najmanju količinu energije za održavanje organizma.

Mršavljenje bez gladovanja je lakši put za postizanje tanjeg struka. Ako svakog dana jedete na svaka od tri i po do četiri sata, imat ćete četiri-pet obroka. Tada vam ne trebaju velike količine hrane kao kad jedete dva puta dnevno.

Ne treba vam ni toliko vremena kao kada jedete jedan obilan obrok. Uobročite se i vidjet ćete koliko je mršavljenje bez gladovanja realno.

Lakši put do prave linije

Neredovna ishrana vrlo lako može postati redovna, važno je samo imati jasan plan objedovanja i vrijeme za to. Odaberite četiri ili pet obroka na dan i gledajte da oni kalorijski i nutritivno budu adekvatni za sve vaše dnevne aktivnosti.

Da biste mršavili, ukupnu kalorijsku vrijednost treba nešto umanjiti kako bi se postigao kalorijski deficit. Ne ide se mnogo ispod radnog metabolizma, a biraju se nutritivno bogate namirnice koje imaju veliku moć zasićenja.

Manji obroci znače i manje opterećenje organa za varenje, a i bolju iskoristljivost unijete hrane.

Vrlo je bitno zapamtiti sljedeće:

1. Doručak i večera trebaju biti u srazmjeri.

2. Ručak je glavni obrok i kao takav najobilniji jer nam usred dana treba najviše energije.

3. Kasne obilne večere nikako se ne preporučuju.

4. Trudite se da vam u obrocima budu bjelančevine, ugljeni hidrati i masti, i ne zaboravite ni vlakna, vitamine i minerale.

5. Da biste spriječili pojavu umora kada nivo šećera u krvi opadne, vrijeme je za užinu u kojoj možete pojesti voće, orašaste plodove, integralnu musli pločicu, komadić crne čokolade, (grčki) jogurt ili zobenu kašu.

Važan je izbor - birajte namirnice od cijelog zrna, obilje sezonskog povrća, ribu, meso, jaja, mlijeko i mliječne proizvode, voće, a što manje slatkiša.

Ključ je u raznovrsnosti ishrane, a ne u isključivosti. Pripremajte hranu na zdrav način i ne koristite velike tanjire.

U zavisnosti od dnevnih aktivnosti treba birati najpogodnije vrijeme za obroke, naročito osnovne (doručak, ručak, večera), ali i užinu ili dvije između glavnih.

Osim navedenih, nema drugih mini-obroka, snekova, grickanja uz piće i sličnih trikova koje koristimo kako bi tu i tamo nešto pojeli. Neće vam ni biti potrebni.

Nutricionisti tvrde da, kada jednom počnete jesti češće a manje, nećete moći pojesti sve što ste planirali, a bit ćete siti. Prosto da ne povjerujete – jedete, siti ste, a mršavite.

Ovakvo mršavljenje bez gladovanja uspijeva bez korišćenja bilo kakvih šejkova, tableta za smanjenje apetita, čajeva i ostalih preparata za mršavljenje. To je samo dokaz koliko redovna ishrana utiče na ubrzavanje metabolizma.

Hljeb – DA ili NE

Od kruha se ne deblja, ali mnogo kruha deblja. Eventualno izbacite bijeli kruh, a ubacite integralni (dobar izvor ugljenih hidrata, vlakana i vitamina Be kompleksa) ili miješani ražani kruh ili kruh od proklijalog zrna pšenice.

Koliko vode piti

Svaka dijeta i način mršavljenja podrazumijeva i ispijanje dovoljnih količina vode, a prema općoj računici preporučeni dnevni unos su osam čaša vode. No, u obzir treba uzeti svoju tjelesnu težinu, odnosno kilograme i prema toj brojci odrediti koliko tačno vode piti.

Evo koliko vode dnevno vaše tijelo treba s obzirom na vašu tjelesnu težinu: 

- 60 kilograma - do 2 litre vode.

- 65 kilograma – 2 litre vode.

- 70 kilograma - 2,1 litre vode . 

-75 kilograma - 2,3 litre vode.

- 80 kilograma - 2,4 litre vode. 

- 85 kilograma - 2,5 litara vode. 

- 90 kilograma - 2,7 litre vode. (oko 8 serviranja vode od 3.5 decilitra)

- 95 kilograma - 2.8 litre vode.

- 100 i više kilograma - 3 litre vode dnevno (10 puta 3 dl). 

NAPOMENA: Ako pijete kafu, ne zaboravite uz nju popiti dodatnu čašu vode, jer kafa je diuretik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.