LEKSIKON

Rotaviroza je crijevna gripa

"Zdravlje u kući"

5.7.2018

Neuroplastičnost je sposobnost mozga da se oporavi i ponovo izgradi. Ova sposobnost prilagođavanja nervnog sistema omogućava mozgu oporavak nakon poremećaja ili povreda ili da smanji efekte promjena do kojih je došlo usljed različitih bolesti kao što je multipla skleroza, Parkinsonova bolest, kognitivno oštećenje, Alzheimerova bolest, disleksija, ADHD, nesanica, itd.

Vodene kozice ili varičele su vrlo zarazna, obično blaga osipna dječija bolest uzrokovana virusom varičele-zostera. Isti virus uzrokuje herpes zoster (bolest koju karakterizira ograničeni osip određenoga dijela tijela /tzv. dermatom/ koju prate bolovi ili osjećaj žarenja i pečenja na zahvaćenom području).

Enterobijaza je crijevna zaraženost glistom (Enterobius vermicularis). Većina zaraženih nema nikakvih tegoba. Neki će osjećati svrbež u području anusa ili vagine. U rijetkim slučajevima svrbež može postati vrlo intenzivan, uzrokovati krastice oko anusa i čak ometati spavanje. U djevojčica se može vidjeti upala vagine.

Rotaviroza je bolest poznata i kao virusni gastroenteritis, Norwalk-viroza, infekcija rotavirusom, enterična adenoviroza, "crijevna gripa". Riječ je o upali želuca i crijeva praćenoj povraćanjem, vodenastim proljevom i grčevima u trbuhu.

Sindrom X je poremećaj metabolizma. Iako se autori ne slažu o izrazu te Europljani i dalje govore o metaboličkom ili polimetaboličkom sindromu, a Amerikanci o sindromu X ili sindromu inzulinske rezistencije (IRS), svi se slažu da su bolesnici s tim sindromom jako ugroženi od bolesti srca i krvnih žila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.