NAVIKE

Pet grešaka u kuhinji

"Zdravlje u kući"

4.7.2018

Samo zato što su neke navike sastavni dio kuharskih rutina, to ne znači da su ispravne i istinite. Otkrijte koje greške radimo u kuhinji, a uopće ih nismo svjesni. To je potrebno kako bismo štedjeli i vrijeme i novac.

1. Tjestenina se uvijek mora kuhati u mnogo vode

Velikoj količini vode potrebno je dulje vremena da se zagrije. Uštedite svoje dragocjeno vrijeme, ali i struju. Ne treba pretjerivati s vodom u kojoj planirate kuhati tjesteninu. Dok god je tjestenina pokrivena vodom, držite stvari pod kontrolom.

2. Soljenje vode ubrzava zagrijavanje

Učili su nas da posolimo vodu kako bi brže zakuhala, no to nije istina. Soljenje vode povećava tačku vrenja vode, zbog čega je potrebno više vremena da zakuha. No, ako u vodi planirate kuhati tjesteninu, svakako je posolite, jer je to najbolji način da unesete slanost u ovu namirnicu.

3. Alkohol isparava tokom kuhanja

Ako dodate alkohol tokom pripreme hrane, on će uistinu ispariti, ali za to će mu biti potrebno nekoliko sati kuhanja. Pripremate li obrok za svoju djecu, suzdržite se od dodavanja vina ili piva u vaše kulinarske majstorije.

4. Upotreba mikrovalne pećnice je loša

Pobornici zdrave prehrane obeshrabrit će vas u korištenju mikrovalne pećnice za kulinarske svrhe, iako je to pogrešno. Ovaj kućanski aparat omogućava vam učinkovitu termičku obradu u kratkom vremenu.

To je osobito korisno kod pripreme povrća, koje zadržava maksimalno hranjivih tvari kada se priprema u kratkom periodu.

5. Ako se opečeš, stavi led na ruku

Opekline na rukama sastavni su dio kuharskog procesa. Na opeklinu izazvanu kuhanjem nemojte stavljati led ili je uranjati u ledenu vodu jer ćete tako dodatno oštetiti kožu. Umjesto toga, namočite opeklinu u hladnoj vodi nekoliko minuta, a potom je omotajte čistim zavojem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.