ZDRAVLJE U KUĆI

Oprez na dijeti: Strog režim ishrane utječe na srce, hormone, jetru...

Z. KARIĆ

7.7.2018

Važno je znati da dijete itekako mogu utjecati na zdravlje srca. Odabir pravilnog režima ishrane može napraviti razliku u življenju dugotrajnog i zdravog života ili suočavanja s mogućnošću srčanog udara ili srčanih bolesti, napominje dr. Ahmed Hujdurović, ultrasoničar i specijalista interne medicine u „Plavoj poliklinici“ Tuzla.

Zasićene masti

- Potrebno je naglasiti da vrste bjelančevina koje odlučite konzumirati utječu na zdravlje srca. Konzumiranje mesa s visokim sadržajem masti može doprinijeti nakupljanju holesterola u krvi, dok uključivanje izvora bjelančevina s niskim udjelom masnoća, kao što su piletina ili mahunarke, može pomoći u smanjenju ukupnog unosa zasićenih masti i holesterola te samim tim smanjiti rizik od razvoja krvožilnih i srčanih bolesti – rekao je dr. Hujdurović.


Potraje li duže od tri mjeseca, dodaje, dijeta s mnogo bjelančevina oštetit će i bubrege jer se ti organi ne mogu riješiti štetnih otpadnih tvari tokom takve prehrane. Restriktivne dijete utječu i na nivo hormona zbog čega kod žena može izostati menstruacija, pojavljuje se osjećaj iscrpljenosti i povećava rizik od osteoporoze. U jetri se razgrađuju bjelančevine, a ako ih ima previše, one će se pretvarati u amonijak koji jetra mora naknadno razgraditi, što je dodatno opterećuje.

Biti strpljiv

- Neophodno je svakoj dijeti pristupiti s dozom opreza i planom koji neće dati posljedice po zdravlje. Zapravo, moramo biti svjesni da se kilogrami nisu nagomilali tokom noći te ne možemo očekivati da preko noći i nestanu. Zato treba biti realan u očekivanjima i strpljiv. Zdrav gubitak kilograma podrazumijeva gubitak 0,5 do 1 kilogram sedmično. Naravno, postoje izuzeci od pravila - ukoliko neko ima prekomjeran indeks tjelesne mase, gubit će više kilograma jer će organizam željeti da se što prije oslobodi dodatnog tereta – navodi dr. Hujdurović.

Uvijek treba, ističe, unijeti dovoljno kalorija prema spolu, starosti, visini, težini, a deficit praviti na osnovu naknadnih kalorija. Također, bitno je pronaći motivaciju i promijeniti način razmišljanja, hraniti se zdravo i vježbati, jer se do željene, a zdrave figure ne dolazi kroz nekoliko dana, već uz malo veći napor i ulaganje truda. 

Obroke ravnomjerno rasporediti

Obroke je, dodaje dr. Hujdurović, potrebno rasporediti ravnomjerno u toku dana, prema svojim potrebama, kroz tri glavna obroka i dvije užine. Davno priznat i potvrđen princip ishrane jeste umjerenost i raznovrsnost. U ishranu uvrstiti sve grupe namirnica, neke konzumirati u manjoj, neke u većoj količini.

- Važno je i pojačati energetsku potrošnju uvođenjem fizičke aktivnosti u skladu s mogućnostima i afinitetima. Tako će se ujedno sačuvati mišićna masa. U fazi mirovanja će povećana mišićna masa trošiti više energije od masnih naslaga, što će dodatno olakšati održavanje željene težine – kazao je dr. Hujdurović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.