SAVJETI

Miris urina otkriva upalu

"Zdravlje u kući"

3.7.2018

Do infekcije urinarnog trakta dolazi kada se bakterije infiltriraju u urinarni sistem koji izbacuje mokraću iz organizma - bubrege, bešiku ili mokraćne kanale. Urinarne infekcije najčešće se javljaju kod žena. U prosjeku svaka druga žena bar jednom u toku svog života dobije urinarnu infekciju.

Veoma je važno da infekciju urinarnog trakta na vrijeme otkrijete i liječite kako upala ne bi otišla i na bubrege. Simptomi su nekada teški za prepoznati, a nekada očigledni. Evo nekih:

- Miris mačijeg urina

Nevjerovatno, ali istinito - neobičan miris koji osjetite na mjestima gdje uriniraju mačke, a vi ga osjetite poslije uriniranja - najočigledniji je znak da nešto nije u redu s vašim urinatnim traktom. 

- Mokraća liči na limunadu

Čini se da je urin normalan, izgleda svijetao ili lagano žut pa liči na limunadu, ali ima jak miris – i to je znak neke infekcije. Ali, ako je urin ružičast ili braonkaste boje, tada je moguće da imate bakteriju i potrebno je što prije obratiti se ljekaru.

- Peckanje

Ako osjetite blago peckanje dok mokrite, sigurno imate neki urinarni problem. Nisu neuobičajene ni drhtavica i iscrpljenost pa i prisustvo bola čak i kada se ne mokri.

Žene se žale na neugodan pritisak iznad pubične kosti, dok muškarci imaju osjećaj punoće u predjelu rektuma.

- Slab mlaz

Imate stalno nagon da idete u toalet, a iako očekujete mnogo zapravo samo malo piškite? Siguran znak da je vreme da odnesete mokraću u laboratoriju na analize.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.