ZDRAVLJE U KUĆI

Kakvi sve virusi prijete čovječanstvu

"Zdravlje u kući"

30.6.2018

Broj virusa za koje se sada zna manji je od 0,1 odsto ukupnog broja potencijalnih virusa. Jer naučnici vjeruju da kod ptica i sisara postoji više od 1,6 miliona virusa koji još nisu otkriveni.

Oko jedne polovine tih virusa momogu zaraziti ljude. Predvođeni timom sa Kalifonijskog univerziteta Dejvis, naučnici širom svijeta odlučili su identificirati nove viruse prije nego se to dogodi.

Istraživanje nosi naziv "Global Virome Project", njegovi ciljevi su nedavno objavljeni u časopisu Science Magazine i on predstavlja inicijativu koja bi trebala otkriti nepoznate viruse koji vrebaju na Zemlji.

Otkrivanjem virusa koji se nalaze na životinjama a koji potencijalno mogu preći i na ljude, taj bi se proces mogao zaustaviti. Poznajući neprijatelja s druge strane, čovječanstvo bi moglo biti daleko spremnije za rješavanje epidemije smrtonosnih virusa, tako da bi projekat mogao postati ključ za rješavanje moguće pandemije.

Postoji nekoliko ključnih informacija koje naučnici trebaju znati o virusu kako bi mogli uspostaviti njegov "ekološki profil":

1. odakle potiče,

2. gdje uspijeva,

3. koga može zaraziti i

4. kako se prenosi.

Što prije se ustanove ove karakteristike, to će brže medicinski stručnjaci moći "ciljati" ljude kod kojih postoji najveći rizik od bolesti za koje još ne znamo da postoje.

Pandemije ne znače samo izgubljene živote ljudi, nego trajno utiču i na finansijske mogućnosti nacije pa prevencija nije samo ulaganje u globalno zdravlje nego i u globalnu ekonomiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.