ZDRAVLJE U KUĆI

Kad je vrijeme za novi jastuk

Avaz.ba

2.7.2018

Od grinja do ćelija suhe izumrle kože, sve se to nalazi u jastuku. Loš jastuk može uzrokovati ozbiljne bolove u vratu i leđima, što može smanjiti funkcije mozga i oslabiti njegovu snagu. Mnogo je zdravstvenih problema koji su, nažalost, povezani s bolom u vratu:

1. Jaka glavobolja

2. Mučnina

3. Vrtoglavica

4. Anksioznost

5. Depresija

6. Stalni umor (čak i nakon cjelonoćnog sna)

Kad je jastuk previsok (predebeo), to uzrokuje da se mišići u vratu protežu i tako odvajaju samu kičmu iz sinhronizacije. To će uzrokovati krutost u vratu tokom dana, što će isto tako uzrokovati neugodan osjećaj u vratu pri obavljanju svakodnevnih poslova.

Ako ste “spavač na boku”, rame će pritisnuti jastuk prema dolje, što će uzrokovati bol u gornjem dijelu leđa i vratu. Kako bi ovaj položaj uravnotežili, mnogi ljudi koji su spavači na boku, podignu jednu (gornju) nogu prema sebi (kao da im je noga pod kutom od 90 stepeni), što dovodi do boli u donjem dijelu leđa.

Ako je jastuk prenizak (tanak), on će uzrokovati da se vratni mišići objese o jastuk, ostavljajući tako kičmu zakrivljenu. Jedno istraživanje pokazalo je da su najbolji jastuci od lateksa za spavanje, dok će jastuci punjeni perjem vjerovatno uzrokovati bolove u vratu. Jastuci od perja su super za dekoracije (ili za borbu jastucima), ali se ne preporučuju za spavanje!

Kad preklopite jastuk napola, a zatim ga pustite, on bi se trebao vratiti u prvobitno stanje. Ako to jastuk ne može učiniti, vrijeme je za novi.

Ako imate običan, stari i jeftini poliesterski jastuk, trebalo bi ga mijenjati svakih šest mjeseci. Ali, ako imate jastuk od memorijske pjene ili sa strukturnim integritetom, tada će jastuk trajati od 18 do 36 mjeseci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.