ZDRAVLJE U KUĆI

Propolis liječi virusne, gljivične i bakterijske infekcije

Avaz.ba

1.7.2018

Zajedničkim miješanjem probavnih enzima pčela sa smolastim supstancama koje proizvode biljke, stvara se ljepljiva tvar koja se zove propolis. Pčele trebaju propolis kako bi zaštitile sebe i za čišćenje svoje košnice i gnijezda, dok ga ljudi mogu koristiti za ljekovite svrhe.

Oralna konzumacija tinkture propolisa pomaže ojačati imunološki sistem, smanjuje upalu, a djeluje i kao antioksidans. Raspon prednosti je da se propolis i dalje širi ako se koristi kao ljekovito sredstvo na koži: može dezinficirati i zacijeliti ranu, regenerira kožu, umrtvi poput anestezije i može ubiti gljivične infekcije.

Ljekari propisuju propolis za mnoga stanja i bolesti, uključujući ga u liječenju angina, faringitisa, sinusitisa, upala srednjeg uha, upale dušnika, bronhitisa i pneumonije te uklanja brojne virusne infekcije (gripa, herpes). Koristi se i za sve vrste stomatoloških problema, ginekologije, pa čak i kao pomoć u prevladavanju želučanih bolesti.

Naravno, ne zaboravite se konsultirati s ljekarima prije korištenja propolisa kako biste dobili tačnu dijagnozu bilo koje bolesti i ispravan savjet u korištenju propolisa za liječenje.

Propolis se ne bi trebao koristiti ako ste alergični na pčelinje proizvode. Djeca, trudnice i vozači trebaju izbjegavati oralno korištenje tinktura propolisa koji su na bazi alkohola (trebali bi se koristiti samo izvana u tim slučajevima). Proizvodi koji sadržavaju propolis, ne smiju se davati djeci ispod tri godine zbog visokog rizika od alergijske reakcije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.