ZDRAVLJE U KUĆI

Odgađanje menstrualnog ciklusa: Oprezno koristite hormonalne pilule

Avaz.ba

28.6.2018

Prolongiranje ili tempiranje ciklusa postalo je sve učestalije, a naročito je popularno ljeti, kad se na taj korak, zbog odlaska na more, odlučuje sve veći broj žena. U većini slučajeva nije opasno, ali može biti. Zato je važno prije bilo kakvog igranja s hormonima posjetiti svog ginekologa i posavjetovati se s njim.

Sedam dana

Korisnicama kontraceptivnih pilula (ali samo onih koje sadrže i estrogensku i progesteronsku komponentu u konstantnom odnosu) odgađanje menstruacije je vrlo jednostavno. Kad se popije posljednja tableta iz pakiranja (21. ili 28. dan), jednostavno se nastavlja s uzimanjem pilula iz sljedećeg bez pauze.

Ako želite odgoditi menstruaciju samo do određenog datuma, uzimajte tablete svakodnevno iz druge kutije do trenutka kad želite da dobijete menstrualno krvarenje (pri tome vodite računa da će krvarenje nastupiti za dva do tri dana nakon posljednje kontraceptivne pilule), a sljedeću kutiju započnite redovno, nakon sedam dana pauze.

Radite to, ipak, samo u hitnim slučajevima, jer ova varijanta zbunjuje organizam. Dakle, bolje je potpuno izbjeći krvarenje, što znači da popijete dvije kutije u kontinuitetu, a prije treće napravite pauzu od sedam dana. I dalje nastavite s uzimanjem pilula normalno.

Blagi sporedni neželjeni efekt može biti tačkasto ili probojno krvarenje, ali njemu ne treba pridavati značaj, jer je prolazno i bezopasno.

Ukoliko ne koristite pilule za kontracepciju, a želite odgoditi ciklus zbog putovanja, potrebno je najmanje tri dana prije očekivane menstruacije početi s uzimanjem gestagenih preparata. Ove tablete uzimajte dva puta dnevno onoliko dana koliko želite odgoditi menstruaciju. Možete ih uzimati najviše 14 dana. Menstruaciju ćete dobiti dva do četiri dana nakon prestanka korištenja tableta.

Blage glavobolje

Bitno je da znate da ove pilule ne pružaju zaštitu od trudnoće pa kao zaštitu koristite kondom, a nikako druge hormonske preparate. Neželjeni efekti mogu biti zadržavanje tečnosti, nadutost, napetost u dojkama, kao i blage glavobolje. Ove pilule ne smiju koristiti osobe koje imaju karcinom, hipertenziju i tromboze embolije.

Skraćivanje ciklusa

Skraćivanje ciklusa postiže se uzimanjem monofaznih (sadrže samo progesteron) kontraceptivnih tableta. Prvu kontraceptivnu tabletu potrebno je uzeti u periodu od prvog do petog dana ciklusa i nastaviti do momenta kad želite izazvati menstruaciju. Pri tome računajte da će menstruacija nastupiti dva do tri dana nakon prestanka uzimanja tableta. Tablete se uzimaju najmanje 10 dana. Neželjeni efekti mogu biti blaga probojna krvarenja i blaga mučnina.

Vremenski rok

Ako bi se krvarenje pokušalo odgoditi u dužem periodu, naprimjer od nekoliko sedmica, moglo bi doći do ozbiljnijih krvarenja pa se takvi postupci ne preporučuju. Ako tokom jedne godine postoji potreba ili želja za odgađanjem krvarenja više puta, to ne predstavlja opasnost niti problem.

Šta ako pušite

Ako nemate zdravstvenih problema, niste još napunili 35 godina, nemate visok krvni pritisak i ne pušite, onda ne bi trebalo biti problema s odgađanjem ciklusa. No, ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili potvrdno, posavjetujte se s ljekarem.

Kada ljekaru

Ako ni sedam dana nakon uzimanja posljednje tablete za odgađanje ciklusa ne dobijete normalno menstrualno krvarenje, posjetite ginekologa ili napravite test na trudnoću kako biste provjerili da niste u međuvremenu zatrudnjeli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.