ZDRAVLJE U KUĆI

Predmenstrualni disforični poremećaj: Sindrom jači od PMS-a

Avaz.ba

26.6.2018

Nesanica, nadutost i učestale promjene raspoloženja simptomi su koje su iskusile brojne žene tokom predmenstrualnog sindroma. No, šta kada simptomi daleko premašuju ono što bi se opisalo kao normalno? Prema stručnjacima, tada je riječ o takozvanom predmenstrualnom disforičnom poremećaju.

Teški nemir

Predmenstrualni disforični poremećaj uz sebe vezuje značajne tjelesne i psihičke promjene koje se javljaju nekoliko dana prije samog krvarenja, a nestaju dva do tri dana nakon početka menstruacije.

PDP (engl. premenstrual dysphoric disorder / PMDD) vrlo je neugodan zdravstveni problem sličan predmenstrualnom sindromu, ali je, naročito sa psihološkog aspekta, mnogo ozbiljniji. Taj poremećaj karakteriziran je teškim nemirom, depresijom i anksioznošću. Poremećaj je zabilježen kod pet posto žena reproduktivne dobi.

Svaka bi žena trebala obratiti pažnju na to ima li u navedenom periodu neke od ovih simptoma: bezrazložno je ljuta i preosjetljiva, ima osjećaj beznađa, pa čak i suicidalne misli, osjeća anksioznost ili paniku, gubi zanimanje za svakodnevne aktivnosti, umorna je, osjeća promjene apetita, prati je nesanica, glavobolja, nadutost, bolne dojke, bolovi u zglobovima i mišićima.

Moždane aktivnosti

Još se ne zna sa sigurnošću mehanizam nastanka ovog poremećaja, ali promjene hormona tokom menstrualnog ciklusa mogu igrati ulogu, upravo kao i serotonina, tvari koja regulira moždane aktivnosti, a neke su žene izrazito osjetljive na promjene nivoa serotonina u ciklusu. Češće su zabilježeni slučajevi kod žena koje boluju od depresije.

Nasljedstvo

Prošlogodišnje istraživanje Univerziteta Sjeverna Karolina i američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje potvrdilo je ono na što se sumnjalo – predmenstrualni disforični poremećaj najčešće pogađa žene u čijoj porodici postoje dijagnosticirani depresivni poremećaji ili se sumnja na njih.

Terapija

Američka psihijatrijska asocijacija upozorava na ozbiljnost poremećaja i važnost liječenja. Sumnja li žena da boluje od PDP-a, mora potražiti i ginekološku i psihološku pomoć. Potvrdi li se dijagnoza, dobit će antidepresive, kao i hormonalna kontraceptivna sredstva koja joj mogu pomoći.

Razlike

Vrlo je važno razlikovanje PMDD-a od PMS-a. Sve žene, radilo se o PMS-u ili ne, u određenom trenutku proživljavaju neke od tih simptoma i to je potpuno normalno. Za PMDD je važno ustanoviti ponavlja li se to ponašanje te uzrokuje li značajne teškoće u svakodnevnom funkcioniranju. Potrebno je uočiti pojavljuje li se najmanje pet simptoma u većini menstrualnih ciklusa tokom najmanje godinu dana.

Navike

Umjerena fizička aktivnost, tri do pet puta sedmično, povećava nivo estrogena i smanjuje napetost. Poželjno je da se više odmarate, a mogu se primijeniti i neke metode relaksacije kao što su meditacija ili joga. Prehrana, također, igra važnu ulogu.

Prehrana

Preporučuje se smanjiti unos šećera, soli, kofeina, alkohola i masnoće. Hranite se namirnicama bogatima vitaminom B, kalcijem, željezom i magnezijem. Te vitamine i minerale možete uzimati i u obliku prehrambenih suplemenata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.