ZDRAVLJE U KUĆI

Ne koristite kreme za sunčanje od prošle godine

Avaz.ba

24.6.2018

Sunce je već vrlo jako, čak i onda kad je vrijeme oblačno. Izlaganje kože sunčevim zrakama nosi i bezbroj opasnosti po zdravlje. Zato je treba zaštititi kremom za sunčanje. To svi znaju, ali jednu grešku čine mnogi.

Na ambalaži

Teško je cijelu bočicu ili tubu potrošiti do kraja sezone pa često ostatak pohranimo u ormarić da pričeka bolje dane. No, je li pametno koristiti kremu od prošle godine?

Kao svaki drugi proizvod za njegu kože, krema ima naznačen rok trajanja, kojeg se treba pridržavati. Ako na ambalaži ništa ne piše, znajte da je nakon 12 mjeseci možete baciti.

Ako se ne možete sjetiti kad ste kremu tačno kupili, provjerite prvo kakvog je mirisa i teksture. Primijetite li bilo kakvu promjenu u poređenju s onim kakva je bila kao nova, vjerovatno se pokvarila i ne biste je smjeli koristiti.

Velike su šanse da krema za sunčanje kojoj je istekao rok, više ne djeluje, što znači da vas neće štititi pa biste mogli izgorjeti. Također, veći je rizik da će koža odreagirati na pokvarenu kremu tako što ćete iskusiti iritaciju.

Tamno mjesto

Vijek trajanja uveliko ovisi o tome kako je i gdje pohranite nakon korištenja. Krema za sunčanje treba stajati na nekom tamnom, hladnom i suhom mjestu. Nipošto je ne držite na udaru sunčevog svjetla, jer ono može promijeniti formulu proizvoda.

Pravilo je da sve izložene dijelove tijela (uključujući lice, vrat i uši) treba zaštititi oko pola sata prije izlaska na sunce. Ne škrtarite na količini, jer pretanak sloj kreme ima znatno slabije djelovanje. Dvije velike kašike kreme trebale bi biti dovoljne za prekrivanje cijelog tijela odrasle osobe. Nakon plivanja i brisanja peškirom, potrebno je kremu iznova nanijeti.

Šta birati

Kad kupujete kremu za sunčanje, vrlo je važno da pročitate upute na bočici i uvjerite se da krema koju kupujete, štiti od UVA i UVB zraka. Postoje, naime, određene kreme koje u sebi nemaju filtere koji bi štitili protiv navedenih zračenja. Krema za sunčanje djeluje na način da apsorbira štetne sunčeve zrake i pretvara ih u toplinu, jer krema u sebi ima sastojke koji to omogućavaju.

Lice

Svaki proizvod treba znati pravilno koristiti. Što se tiče zaštite lica, u modi su tonirane kreme sa zaštitnim faktorom, a ako je riječ o masnoj koži, hidratantni fluidi i gelovi. Djecu do dvije godine ne bismo uopće smjeli izlagati suncu, a treba pripaziti i na stariju djecu i koristiti veće zaštitne faktore i kvalitetnije proizvode.

Posljedice

Šta se događa na koži ako upotrijebimo kremu kojoj je istekao rok? Najvjerovatnije će vas sunce opeći ili će se nakon nanošenja pojaviti reakcija na koži. Neispravna krema nije više učinkovita i na nju koža burno reagira. Ni jedna od ovih posljedica nije ugodna i zato je bolje ne riskirati.

Ne štedite

Istina je da su kreme za sunčanje relativno skupe, ali kad je riječ o zaštiti kože, novac je, ipak, manje važan, jer je koža na prvom mjstu. Ona je prevelik i prenježan organ kojem ne treba loš i pokvaren zaštitni sloj i nemojte stare kreme trošiti po nogama, jer su i one jednako vrijedan dio kože.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.