ISTRAŽIVANJA

Još jedan plus za jogurt

"Zdravlje u kući"

25.6.2018

Nalazi koje je objavio American Journal of Hypertension povezuju redovitu konzumaciju jogurta sa smanjenjem rizika za kardiovaskularne bolesti. U 30-godišnjem istraživanju su korišteni podaci za oko 73 000 ispitanika s hipertenzijom te se pokazalo kako je češći unos jogurta kod žena povezan s 30 posto manjim rizikom za infarkt miokarda. 

Kod muškaraca je ovo smanjenje rizika iznosilo prosječno 19 posto. Kod oba spola je češća konzumacija jogurta bila povezana s prosječno 20 posto manjim rizikom za moždani udar. Ranije studije su već ukazale na smanjenje rizika za bolesti srca kod osoba sklonih konzumaciji fermentiranih mliječnih proizvoda. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.