ESTETIKA/ZAHVATI

Zašto se žene odlučuju na operaciju dojki

Prim. dr. Amela Karabeg

21.6.2018

Iako su danas u estetskoj i plastičnoj hirurgiji dostupni mnogi zahvati koji ranije nisu bili mogući, žene se doktorima i dalje najčešće obraćaju zbog toga što su nezadovoljne veličinom grudi. U estetske korekcije grudi ubrajaju se smanjenje, podizanje grudi i povećanje grudi. To su najčešći estetski zahvati na svijetu. Samo u SAD više od 300 000 žena svake godine ugradi silikonske umetke.

Zašto se žene odlučuju na ovu vrstu zahvata? Žene su često opterećene svojim izgledom, više nego muškarci, te su pored viška kilograma najčešće nezadovoljne veličinom svojih grudi. Svaka majka zna da nakon porođaja takođe dolazi i do gubitka forme ili čaksmanjenja dojki. To je još jedan od razloga za njihovo povećanje.

Povećanje dojki

U ovim slučajevima rade se i podizanje i uvećanje dojki. Umetanjem implantata ispod dojki hirurzi ih uspijevaju povećati za jedan ili više brojeva. Povećanje dojki je, kako u svijetu tako i kod nas, postao uobičajen način popunjavanja dekoltea kako bi žene izgledale zanosnije.

Mora se priznati da je lijepo vidjeti dekolte koji krase lijepo oblikovane grudi. To je, ipak, najčešći razlog zašto se žene odlučuja na povećanje grudi. Ovim zahvatom postiže se i izbalansiran izgled same figure tijela, stvara se sklad na primjer između širokih kukova i malih dojki.

Augmentacijska mamoplastika je stručni naziv za povećanje nedovoljno razvijenih grudi i to je najpopularnija estetska proceduru u svijetu uopće. Ipak, zaboravlja se da se implantatima za povećanje grudi mogu restaurirati asimetrične ali i podići gravitacijom spuštene grudi (podizanje grudi ili tzv. mastopeksija).

Smanjenje dojki

Iako je jedna od najčešćih estetskih operacija upravo povećanje grudi, postoji i jedan dio žena kojima prirodno prevelike grudi stvaraju estetske i zdravstvene probleme. Grudi tako znaju preopteretiti kičmu pa se javljaju bolovi u vratu i leđima, otežano kretanje, teškoće pri bavljenju sportom ili čak upale kože ispod dojki.

Znoj i toplota uz trenje mogu biti uzrok crvenila i iritacije, što dodatno pogoršavaju bakterije i gljivice koje naseljavaju kožu. Postoje brojna sredstva protiv ovih nevolja, ali često ne pomažu ženama koje se prirodno obilno znoje, a imaju velike grudi.

Velika težina dojki, iznad 400–500 grama, može biti i uzrok osteoporoze, a osim teških zdravstvenih problema, žene s prevelikim grudima nerijetko imaju problema pri pronalasku kupaćih kostima, grudnjaka i općenito odjeće. Sve su to objektivne činjenice koje pokazuju da je ovaj zahvat opravdan.

Operacijom smanjenja grudi uklanja se veća količina tkiva u grudima. Zahvat se obično izvodi i uz korekciju – podizanje grudi. No, treba reći da su prevelike grudi i ozbiljan estetski problem pa ne čudi što su se na taka zahvat odlučile i neke zvijezde filma u šou-biznica kao Drew Barrymore, Roseanne Bar ili Queen Latifah.

Zbog svega navedenog naglašavam da ovakve pacijentice trebamo razumjeti. Obično su najveći protivnici ugradnje implantata žene koje imaju lijepo formirane grudi.

Zato bi ove „srećnice“ trebalo pozitivno posmatrati žene koje imaju potpuno ili nedovoljno razvijene grudi, one čije su grudi nakon trudnoće postale „vrećice kože“ ili ih je majka priroda obdarila prevelik dojkama.

 Izbor implantata

Kritična odluka za finalni rezultat prije svega ovisi o iskustvu i manuelnoj vještini kirurga, a sastoji se i od izbora implantata, kirurškog pristupa i mjesta postavljanja implantata.

Ovom priliko treba reći nešto i o upravo navedenim aspektima operacija na dojkama. Kad je riječ o izboru implantata, uglavnom se radi sa teksturiranim implantatima punjenim kohezivnim silikonskim gelom, rijetko fiziološkom otopinom (tzv.''vodeni ''implantati).

Implantati mogu biti niskoga, umjerenog ili visokog profila. Svaki od opisanih implantata ima svoju indikaciju. Ona zavisi i od toga kako su se dojke ponašale tokom trudnoće i procesa dojenja.

One tokom tog perioda dožive određene metamorfoze – uvećavaju se, koža se „razvlači“ i pretrpi svojevrsni stres. Rijetko koje dojke nakon te metamorfoze ostanu čvrste i jedre (bez ptoze - spuštanja) odnosno onakve kakve su bile prije trudnoće.

Nakon trudnoće i dojenja (koje nikad nije kompromitirano prethodnom ugradnjom implantata) kod žena koje već sada imaju implantate, moguće je te zamijeniti sa tzv. „trajnim“, a ženama koje nemaju implantate, a žele vratiti raniju jedrinu i čvrstoću grudi, može se uraditi operacija koja je obično kombinacija podizanja i uvećanja (mastopeksija + augmentacija).

Dodatni zahvati

Isto tako, ukoliko žena već ima implantate i nakon određenog vremena procijeni kako bi željela drugačije dojke, veće ili manje, moguće joj je ostvariti želju ugradnjom novih implantata.

Ako mogu biti lična, ja do sada nisam imala slučaj da je osoba kojoj su ugrađeni impantati željela da joj se oni odstrane i grudi vrate u veličinu koju je pacijentica imala prije povećanja.

A što se tiče kirurškog pristup i postavljanje implantata bilo zamjenskog ili doživotnog, on je uvijek isti - što znači rez može biti submamarno (kroz brazdu ispod dojke), kroz ili okolo bradavice dojke (što je jedno vrijeme bio hit u svijetu) i preko pazuha. Implantat se postavlja ispod žlijezde, ispod mišića ili kombinirano.

Pravilan izbor je ključ zadovoljstva i pacijentice i kirurga te smanjuje mogućnost komplikacija. Edukacija pacijenata je od vitalnoga značaja tako što će kirurg prije same odluke o operaciji u detaljnom razgovoru sa pacijenticom prezentirati i prodiskutirati kompletnu proceduru.

Ne treba pretjerivati

Pacijentica koja je još u reproduktivnom periodu mora poslije razgovora ostati uvjerena kako nakon operacije neće imati problema sa dojenjem, potencijal dojenja ostaje isti jer se mliječna žlijezda ne dira.

Svjedoci smo da postoji mogućnost pretjerivanja u želji da se izgleda lijepo te se insistira na ugradnji jako velikih implantata. Budući da je nekad manje u stvari više trebalo bi poslušati kirurga koji ima iskustva kao i osjećaj za lijepo te da on preporuči veličinu koja će biti u skladu sa tijelom.

I na kraju - operacija traje od 50-75 minuta, postoperativni tok je bezbolan i pacijentica zadovoljna jer su uklonjene sve smetnje njene sigurnosti i samouvjerenosti.

 Ovo možda niste znali

Istraživači Univerziteta Velington na Novom Zelandu "otkrili" su da muškarci jednostavno obožavaju gledati u ženske grudi, a u studiji je otkriveno i da je upravo to dio ženskog tijela koji muškarci prvo pogledaju.

Tako je čak polovina muškaraca koji su učestvovali u istraživanju priznala kako prvo pogledaju ženske grudi, a zatim lice i da su grudi dio tijela koji muškarci kod žena najduže gledaju. Ali, suprotno opšteprihvaćenom mišljenju, istraživanje je pokazalo kako muškarcima veličina grudi uopšte nije bitna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.