UPOZORENJA

Četiri zdrave namirnice, a nisu za šećeraše

"Zdravlje u kući"

20.6.2018

Poznato je da četiri loše navike - gojaznost, pušenje, alkohol i neaktivnost - povećavaju nivo šećera u krvi. Ali postoje i četiri vrste zdravih namirnica koje imaju isto ddjelovanje, a toga nismo svjesni.

1. Crveno meso

Iako se povezuje samo s bolestima srca, crveno meso povećava rizik i od razvijanja dijabetesa. Ako svaki dan na jelovniku imate crveno meso, šanse da obolite od dijabetesa tipa 2 veće su za 19 posto.

2. Povrće bogato skrobom

Vrlo je važno da u ishrani bude zastupljeno povrće, ali biste trebali znati da nije svejedno koje povrće jedete. Ako se vaša ishrana zasniva samo na povrću bogatom skrobom, poput krompira, graška ili kukuruza, nivo šećera u krvi će brzo porasti.

3. Prerađena hrana umjesto svježe

Samo jedna viršla ili dva režnja slanine povećavaju rizik za obolijevanje od dijabetesa za čak 51 posto. Razlog za to je velika količina konzervansa i soli u takvoj hrani.

4. Suho voće

Ako ne jedete slatkiše, ali redovno konzumirate suho voće, trebali biste znati da i ono sadrži velike količine šećera, pa radije umjesto sušene pojedite svježu voćku s niskim glikemijskim indeksom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.