Poznato je da četiri loše navike - gojaznost, pušenje, alkohol i neaktivnost - povećavaju nivo šećera u krvi. Ali postoje i četiri vrste zdravih namirnica koje imaju isto ddjelovanje, a toga nismo svjesni.
1. Crveno meso
Iako se povezuje samo s bolestima srca, crveno meso povećava rizik i od razvijanja dijabetesa. Ako svaki dan na jelovniku imate crveno meso, šanse da obolite od dijabetesa tipa 2 veće su za 19 posto.
2. Povrće bogato skrobom
Vrlo je važno da u ishrani bude zastupljeno povrće, ali biste trebali znati da nije svejedno koje povrće jedete. Ako se vaša ishrana zasniva samo na povrću bogatom skrobom, poput krompira, graška ili kukuruza, nivo šećera u krvi će brzo porasti.
3. Prerađena hrana umjesto svježe
Samo jedna viršla ili dva režnja slanine povećavaju rizik za obolijevanje od dijabetesa za čak 51 posto. Razlog za to je velika količina konzervansa i soli u takvoj hrani.
4. Suho voće
Ako ne jedete slatkiše, ali redovno konzumirate suho voće, trebali biste znati da i ono sadrži velike količine šećera, pa radije umjesto sušene pojedite svježu voćku s niskim glikemijskim indeksom.