ZDRAVLJE U KUĆI

Šta su anoreksija, bulimija i prejedanje

Z. KARIĆ

20.6.2018

Kao najčešći poremećaji hranjenja navode se anoreksija nervoza, bulimija nervoza i poremećaj s prejedanjem, istakla je psihologinja Đana Lončarica. * Osobe s anoreksijom nervozom imaju potpuno iskrivljen doživljaj vlastitog tijela i uvjerene su da su pretile ili da im je pojedini dio tijela loše oblikovan. Dolazi i do psiholoških smetnji kao što su depresivno raspoloženje, razdražljivost, povlačenje iz društva, opsesivna zabrinutost hranom te smanjena koncentracija. 

* Bulimija nervoza je poremećaj u kojem osoba u kratkom vremenu pojede veliku količinu hrane, ona pri tome ne može kontrolirati svoje ponašanje, a nakon prejedanja slijedi samoizazvano povraćanje ili neko drugo kompenzacijsko ponašanje. Bulimične osobe su često depresivne i letargične.

* Prejedanje podrazumijeva unos velike količine hrane u kratkom vremenu uz osjećaj gubitka kontrole. Često je prejedanje praćeno zdravstvenim, psihološkim i problemima u socijalnim odnosima. Osobe s poremećajem prejedanja imaju nisko samopoštovanje, anksiozne su i depresivne.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.