ZDRAVLJE U KUĆI

Dermatolog prvi može dijagnosticirati dijabetes

Avaz.ba

22.6.2018

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

Prastara narodna izreka kaže da je koža ogledalo zdravlja. Mnoge bolesti unutrašnjih organa, prije nego što na njih posumnja sama oboljela osoba, izazivaju promjene na koži koje dobar dermatolog može prepoznati i pravovremeno uputiti osobu na odgovarajuće laboratorijske pretrage kojima će se potvrditi oboljenje unutrašnjih organa.

Određeni signali

Jedno od tih oboljenja, nažalost danas dosta često, zbog cjelokupnog načina i uvjeta života, jeste i šećerna bolest ili diabetes mellitus. Dermatolog je vrlo često prvi ljekar koji, baš na osnovu promjena na koži, posumnja na šećernu bolest.

Svako od nas dužan je i sam posmatrati svoje tijelo, osluškivati ga, jer nam organizam šalje određene signale da nešto nije uredu, odnosno da se nešto neobično zbiva. Svaka bolest, što se uoči u ranijoj fazi, brže se liječi i postoji veća mogućnost da prođe bez trajnih posljedica po organizam u cjelini.

Isto tako je i sa šećernom bolesti. Ona dovodi do promjena na koži čak i prije nego što se jave i laicima već poznati prvi simptomi, a to su pojačana potreba za unosom vode - polidipsija, pojačana potreba za unosom hrane - polifagija i učestalo mokrenje - poliurija.


Jači svrbež

Promjene na koži kod oboljelih od šećerne bolesti su brojne. Jedan od prvih simptoma na koži, nastao kao posljedica patološkog metabolizma glukoze i povećanih vrijednosti glukoze u krvi, jeste suhoća kože - xerosis i stanjenje kože - atrofija kože. Koža je suha, sitno se peruta, a boja postaje sivkasto-bijela.

Jedan od sljedećih simptoma je svrbež kože, pruritus, bez ikakvih promjena na koži. Svrbež je jačeg intenziteta u večernjim satima. Češanjem se na koži, usljed mehaničkog oštećenja noktima, javljaju linearna oštećenja, ekskorijacije. Nerijetko ljekari ovakve promjene na koži proglase skabijesom i liječe ih kao skabijes.

Dodatno isušivanje

U toku lokalne terapije pod sumnjom skabijesa, koji to ustvari nije, promjene se kod dijabetičara redovno dodatno pogoršaju, jer i sredstva za liječenje skabijesa dodatno isušuju kožu koja je ionako suha.

Crveni čelo i obrazi

Osobe s još neliječenim dijabetesom, jer i ne znaju da imaju poremećen metabolizam glukoze, imaju crvenilo kože čela i obraza, a često i dlanova. Crvenilo je izrazitije kod osoba svijetle puti i plave kose. Smatra se da je crvenilo posljedica povećane osjetljivosti kože ovih pacijenata na djelovanje sunca zbog pojačanog gubitka tečnosti iz organizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.