ZDRAVLJE U KUĆI

Umor je vodeći simptom fibromijalgije

Avaz.ba

20.6.2018

Piše: Dr. Edin Buljugić

Fibromijalgija je poremećaj koji karakterizira široko rasprostranjena mišićno-koštana bol, praćena umorom, smetnjama u spavanju, poremećajem pamćenja i raspoloženja. Češća je kod žena nego kod muškaraca. Fibromijalgija često koegzistira s drugim bolnim stanjima poput sindroma razdražljivih crijeva, migrene i drugih vrsta glavobolje, sindroma bolnog mjehura, poremećaja temporomandiularnih zglobova, depresije, anksioznosti.

Pažnja i fokusiranje

Simptomi fibromijalgije uključuju:

* Rasprostranjenu bol - Bol koja je povezana s fibromijalgijom često se opisuje kao konstantna, dosadna bol koja traje najmanje tri mjeseca. Da bi se smatrala rasprostranjenom, bol se mora pojaviti na obje strane tijela, iznad i ispod struka.

* Umor - Ljudi s fibromijalgijom često se probude umorni, iako dugo vremena spavaju. Spavanje je često poremećeno zbog boli, a mnogi bolesnici s fibromijalgijom imaju i druge poremećaje spavanja, poput sindroma nemirnih nogu i apneje u snu.

* Kognitivne poteškoće – Simptom koji se obično naziva "fibro magla" ometa sposobnost fokusiranja, pažnje i koncentracije na mentalne zadatke.

Dijagnoza fibromijalgije uglavnom se uspostavlja na osnovu anamneze i kliničkog pregleda. Za dijagnosticiranje se obično moraju ispuniti određeni kriteriji. Najčešće korišteni kriteriji za dijagnozu su:

1. Bol koja se javlja na palpaciju (pritisak) osjetljivih tački. Pritisak mora izazvati bol u najmanje 11 od 18 specifičnih tački.

2. Generalizirani bolovi u trajanju od najmanje tri mjeseca. Bolovi moraju biti prisutni s obje strane tijela te iznad i ispod struka.

Općenito, tretmani za fibromijalgiju uključuju i lijekove i samonjegu. Naglasak je na smanjenju simptoma i poboljšanju općeg zdravlja.

Rješavanje stresa

* Medikamenti - Od medikamenata se mogu uzimati lijekovi iz grupe analgetika, antidepresivi, miorelaksanti, lijekovi dizajnirani za liječenje epilepsije...


* Fizikalna terapija - Može olakšati simptome boli te smanjiti napetost i umor. Osim vježbi, postoji širok spektar procedura - od masaže dubokog tkiva, krioterapije, termoterapije, elektroterapije do hidroterapije.

* Okupaciona terapija - Okupacioni terapeut može pomoći u prilagođavanju radnog prostora ili načinu obavljanja određenih zadatka koji će uzrokovati manje stresa na tijelu.

* Psihološka podrška - Razgovor s psihologom može pomoći u jačanju uvjerenja u vlastite sposobnosti te u učenju strategije za rješavanje stresnih situacija.

Životni stil

Fibromijalgija se ne može spriječiti. Pravilno liječenje i promjene načina života mogu smanjiti učestalost i težinu simptoma. Postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste spriječili pogoršanje simptoma, izbjegavajući stresne situacije, kao npr. prakticiranje dobre navike spavanja, čitanje, topla kupka ili meditacija, akupunktura, tjelovježba, tehnike dubokog disanja, pravilna ishrana...

Teško uspostaviti dijagnozu

U većini slučajeva, vrlo je teško uspostaviti dijagnozu fibromijalgije jer ne postoji specifičan test za dijagnosticiranje stanja. Glavni simptomi su umor i bol te zbog toga treba isključiti ona stanja koja imaju iste simptome kao što su hipotireoza, reumatoidni artritis, lupus, polimijalgija reumatika, multipla skleroza itd.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.