ZDRAVLJE U KUĆI

Prevencija treba biti na prvom mjestu: Zaštitite kožu i uživajte na suncu

Avaz.ba

21.6.2018

Postoji stvarna opasnost da opekotine i oštećenja na koži uzrokovana sunčevim zrakama mogu uzrokovati rak kože, pokazala su istraživanja čuvene klinike „Mayo“. Ultraljubičaste (UV) zrake, nevidljive, ali jake sunčeve zrake, oštećuju kožu. UVA i UVB zrake su dva tipa štetnih sunčevih zraka.

Neki od štetnih učinaka, poput tamnjenja kože, mogu se odmah vidjeti. Ali druge promjene na koži, poput pjega ili dubokih bora, pojavljuju se kasnije i vremenom se pogoršavaju. Uz učestalo izlaganje suncu, oštećenja kože se mogu pogoršati i napredovati u kancerogene tumore.

Iako postoje preparati i drugi načini liječenja oštećenja na koži uzrokovanih suncem, rezultati su rijetko zadovoljavajući. Najbolje liječenje je prevencija.

Treba znati kada je sunce najjače. Obično je to između 11 sati i 16 sati i tada se ne biste smjeli izlagati suncu. Zbog sve tanje atmosfere, sunčeve zrake su sve opasnije, pogotovo u višim predjelima (planinama). Ponekad vam čak niti odjeća nije dovoljna da vam zaštiti kožu, posebno ako plivate.

Na suncu uvijek nosite prikladnu odjeću i šešir, dovoljno velik da vam zaštiti lice, oči, uši i stražnji dio vrata. Da biste zaštitili oči, nosite sunčane naočale sa zaštitom od UV zraka. Prije dužeg izlaganja suncu, nanesite na kožu proizvod za zaštitu od sunca. Izaberite proizvode prema zaštitnim faktorom. Što je viši zaštitni faktor, proizvod će vas više štititi od sunca.

Veći zaštitni faktor biste trebali primijeniti ukoliko idete u planine ili ako imate svijetlu kožu.

Proizvodi za zaštitu od sunca su vjerovatno najlakši i najjeftiniji način za zaštitite sebe i svoju porodicu od sunca. Lako ih je koristiti, a sada ih možete naći i u mnogim drugim kozmetičkim proizvodima, poput ruževa, krema za tijelo ili lice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.