ZDRAVLJE U KUĆI

Njega kože lica sklone crvenilu

Avaz.ba

22.6.2018

Svaka osoba je barem jednom osjetila iznenadni nalet vrućine i zarumenila se u licu, a to se najčešće događa u trenucima kad se osjeća ljuto ili posramljeno, a može biti i pod stresom. Ponekad uzrok crvenila zna biti osjetljivost kože na sunce ili hladan zrak, a uzročnici mogu biti i rozaceja, akne ili lupus.

Krvne žile

Crvenilo se najčešće javlja na području lica kao što su brada, obrazi, čelo i T-zona, a najčešće se javlja zbog širenja krvnih žila. Može biti propraćeno popucalim kapilarama na površini, peckanjem i osjetljivosti na dodir, a koža je tada zategnuta i iritirana.

Može se pojaviti i kao posljedica dugotrajne izloženosti stresu, koji može utjecati na vanjski sloj kože, sastavljen od povezanih epidermalnih ćelija. Vanjski sloj štiti kožu i pruža joj hidrataciju, ali kad stres prođe kroz barijeru, koža se više ne može braniti i dolazi do problema.

Istovremeno dolazi do lučenja hormona kortizola, koji potiče na pojačano lučenje masnoće na koži. Stres može uzrokovati:

* Pogoršanje postojećih kožnih problema – ako već imate problema s ekcemom ili psorijazom, najvjerovatnije će se bolest, zbog utjecaja stresa, još više zakomplicirati.

* Herpes – slabljenjem imuniteta smanjuje se mogućnost organizma da se odbrani od virusa poput herpesa.

Prištići i akne

* Svrbež – pored prištića, akni i crvenila na koži, moguće je da će nastupiti i svrbež.

* Suha koža – zbog gubitka vode, koža se ne stigne dovoljno hidratizirati pa mogu nastupiti crvenilo i drugi neugodni simptomi.

* Masna koža – za vrijeme izloženosti stresnom periodu, moguće je pojačano lučenje sebuma.

* Akne – pojačanim lučenjem sebuma dolazi do začepljenja pora te do pojave akni.

Rozaceja

Rozaceja je hronična dermatoza lica, poznata po kliničkim oblicima koji se mogu preklapati. Postoji eritematoteleangijektatična rozaceja, poznata po osjećaju vrućine i proširenim kapilarima, i papulopustulozna rozaceja sa manjim i većim papulama te prištićima.

Predmenopauza

Crvenilo mogu uzrokovati i alkohol, pretjerana konzumacija jakih začina, lijekovi i alergije, a jedan od uzroka može biti i predmenopauza, koja se javlja u tridesetim godinama života, kad se javljaju naletni vrućine, koji su iznenadni i mogu dovesti do neugodnih simptoma na koži.

Teška šminka odmaže

Teška šminka neće riješiti problem crvenila, ali prirodni tretmani mogu biti učinkoviti, a nježni su i jednostavni za pripremu. Ukoliko se stalno pojavljuje, znači da osoba koristi neki preparat za njegu kože koji joj ne odgovara, jer možda uzrokuje alergiju ili je preagresivan. Kupiti se mogu i preparati i kreme koji se izdaju bez recepta, a koji sadrže sastojke sa protuupalnim osobinama.

Neven

Od prirodnih sastojaka, najbolji su kurkuma, krastavac, neven, đumbir ili magnezij, a svakako treba izbjegavati proizvode koji sadrže lijesku, eukaliptus, mentu, paprenu metvicu i ulje klinčića, jer ti sastojci mogu pogoršati crvenilo i iziritirati kožu.

Aspirin

Salicilna kiselina uobičajen je sastojak za liječenje kožnih bolesti, a smanjuje upalu krvnih žila na licu, sužava pore, odlično čisti kožu i sprečava pojavu bubuljica i akni. Nalazi se u aspirinu. Pola aspirina usitniti u zdjeli i dodati mu nekoliko kapi vode. Ta se smjesa utapka na upaljena područja i ostavi da djeluje 30 minuta. Kožu na kraju isprati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.