ZDRAVA HRANA

Ko sve ne smije koristiti kurkumu

"Zdravlje u kući"

18.6.2018

Postala je jedna od najčešće spominjanih zdravih biljaka na svijetu. I istina je, pruža širok raspon zdravstvenih prednosti, no to ne znači da je svakoga. Kurkuma je biljka iz porodice đumbira i raste uglavnom u južnoj Aziji.  

Od njenog korijena radi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu. Upravo je taj začin poznat širom svijeta zahvaljujući svojim mnogostrukim ljekovitim svojstvima.

Moguće nuspojave

Ipak, najčešće se koristi kao dodatak prehrani zbog svoje ugodne blage arome i egzotične žute boje te se smatra da neće izazvati nuspojave zbog brojnih ljekovitih svojstava. Međutim, to nije istina.

Kurkumin, naime, može uzrokovati nuspojave poput vrtoglavice, mučnine, proljeva i želučanih bolova, ovisno o osobi koja ga konzumira. Kada kombinirate visoke količine kurkumina s biberom, bioraspoloživost pojačavate za čak 2000 procenata.

To je isto kao da konzumirate 29 šolja kurkume u istom danu. Ovo može uzrokovati visoke nivoe kurkumina u krvi i mijenjanje DNA in vitro, ističu stručnjaci. Ko ne bi smio koristiti kurkumu?

Trudnice i dojilje

Trudnicama i dojiljama preporuča se kurkumu dodati u jela, umjesto da je uzimaju kao dodatak prehrani. Nije sigurno za trudnice i dojilje da kurkumu uzimaju oralno u količinama koje se obično nalaze u hrani.

Kada se uzima "na usta" u medicinskim količinama kurkuma može ugroziti trudnoću tako da podupire menstrualni period ili stimulira uterus.

Također može smanjiti nivoe testosterona i pokreta sperme što može dovesti i do neplodnosti kod muškaraca. Ako nastojite postati otac, oprezno s kurkumom.

Osobe sa žučnim kamencima

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma djelotvorna u liječenju artritisa, dermatitisa i ekcema, žgaravice, infekcija, čira, bubrežnih i žučnih kamenaca.

Međutim, nedavna studija pokazala je kako redovito konzumiranje kurkume može uzrokovati probleme i bol kod ljudi koji pate od problema sa žučnim mjehurom i žučnim kamencima.

Osobe s opstrukcijom bilijarnog trakta

Iako je kurkumin pronađen u kurkumi od velike pomoći kod pražnjenja žučnog mjehura i prevencije stvaranja žučnih kamenaca, kao i rizika od raka žučnog mjehura, ljudi koji pate od opstrukcije bilijarnog trakta trebali bi je izbjegavati i biti vrlo oprezni kada konzumiraju kurkumu.

 Osobe koje imaju bubrežne kamence

Konzumirate li velike količine kurkume svaki dan, možete povećati rizik za razvoj bubrežnih kamenaca. Razlog tome je što kurkuma sadrži visoke topljive oksalate. Ti oksalati vežu se za kalcij i uzrokuju netopljivi kalcijev oksalat, koji je uzrok 75 procenata problema s bubrežnim kamencima.

Ako postoje predispozicije (porodična anamneza, nedavna dijagnoza i sl.) za bubrežne kamence najbolje je kurkumu izbjegavati, odnosno uopće ne koristiti.

Dijabetičari - oprez

Kurkuma je jedna od najopsežnije proučavanih biljaka protiv dijabetesa. Naime, aktivni polifenol u kurkumi poznat i kao kurkumin može osigurati idealnu intervenciju za dijabetes tipa 2, jer snižava učinke glukoze, poboljšava funkciju beta ćelija i poboljšava oksidaciju i iskoristivost masnih kiselina.

No, ljudi s dijabetesom trebali bi također biti veoma oprezni s konzumacijom kurkume. Mogu je konzumirati, ali u malim, odnosno umjerenim količinama.

Ako ste dijabetičar, a svakodnevno koristite kurkumu, vrlo brzo ćete primijetiti kako ona snižava nivoe šećera u krvi. Iako bi se neko tome možda i veselio, to je zapravo problem jer se dijabetičar može dovesti u situaciju neželjene hipoglikemije, pogotovo ako kombinira ovaj začin i lijekove. Stoga - oprezno!

 Osobe koje se pripremaju za operaciju

Znate li da ćete uskoro ići na operaciju, izbjegavajte konzumaciju kurkume najmanje tri sedmice prije operacije. Svojstva u kurkumi koja smanjuju krvne ugruške u tijelu učinit će da više krvarite tokom i nakon operacije.

Također, ne zaboravite anesteziologu napomenuti kako inače redovito konzumirate kurkumu.

 Kako koristiti kurkumu

Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krumpir, palačinke, kolače...

Dovoljno je 1/2 do 1 čajna kašičica kurkume. Nemojte pretjerati, jer će jelo imati preintenzivan miris.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.