Hemartros je krvarenje u zglob

"Zdravlje u kući"
13.06.2018 16:39

Anafilaksa – oštra, trenutna, potencijalno fatalna reakcija tijela na dodir supstance (antigena) na koju je osoba postala preosjetljiva zahvaljujući pređašnjem izlaganju koje nije izazivalo nikakve reakcije. Često je isprovocirana antiserumom, antibioticima ili ubodima insekata. Simptomi su peckanje kože, oticanje bronhija (s otežanim disanjem) i gubitak svijesti, a može dovesti i do šoka. Liječenje mora početi odmah.

Hemartros je prisustvo krvi u zglobnom prostoru odnosno krvarenje u zglob. Ako je krvarenje značajnije a količina krvi u zglobu veća, pregledom se može ustanoviti oteklina zgloba. Brojni su uzroci krvarenja u zglob - najčešće je riječ o posljedici traume. Bolesnik s izljevom krvi u zglob mora mirovati, a veće se količine krvi moraju evakuirati.

Cerebralna paraliza je grupa poremećaja pokreta i položaja uzrokovana defektom ili oštećenjem nezrelog mozga. Pojam "cerebralna" odnosi se na mozak, a "paraliza" na poremećaj pokreta i položaja.

Lipomi su nakupine masnog tkiva koje se najčešće nalaze potkožno uzrokujući uglavnom probleme estetske prirode. Ponekad mogu uzrokovati zglobne tegobe (ograničenje pokreta ili bolove) ako se nalaze u blizini zgloba ili unutar zglobne čahure.

Endokrini disruptoj je bilo koja vanjska hemijska supstancija, u rasponu od pesticida do kontraceptivne pilule, koja utječe na hormonski balans.

Sulfasalazin je lijek koji se koristi u liječenju nekih upalnih reumatskih bolesti (reumatoidni artritis, spondiloartropatije). Primjenjuje se u obliku tableta. Ubraja se u skupinu lijekova koji mijenjaju tok upalne reumatske bolesti (engl. kratica DMARD).

NA VRH