KOŽA I KOSTI

Artritis često ili najavljuje ili prati psorijazu

"Zdravlje u kući"

14.6.2018

Psorijatični artritis je upalna reumatska bolest koja se javlja kod pacijenata sa psorijazom, a prilikom postavljanja dijagnoze ključno je prepoznati tipične znakove bolesti kod kojih od velike pomoći mogu biti slikovna i laboratorijska dijagnoza.

Hronična bolest

Riječ je o hroničnoj upaloj reumatskoj bolesti koja često zahvaća i aksijalni skelet (kosti centralnog dijela tijela) te se ubraja u skupinu seronegativnih spondiloartritisa. Radi se o artritisu koji je ponekad povezan sa psorijazom, ali pojava artritisa može prethoditi pojavi psorijaze.

Važno kliničko obilježje je upala na mjestu hvatišta tetiva, a najčešće je prisutan na hvatištu Ahilove tetive i plantarnim fascijama stopala. Drugo obilježje bolesti je zadebljanje prstiju koje nalikuje na kobasice.

Rjeđe su zahvaćeni zglobovi prstiju uz karakteristične promjene na noktima, a specifičan oblik koji je vrlo rijedak je mutilirajući artritis s osteolizom malih kostiju na prstima.

Bolesnici koji imaju zahvaćeni aksijalni skelet često imaju i recidivirajuće upale prednjeg oka, a mogu se javiti i promjene na koži nakon kojih dolazi do artritisa.

Bolesnici kod kojih u diferencijalnoj dijagnozi dolazi u obzir psorijatični artritis i koji imaju zglobne simptome trebaju prepoznati ljuskave eritematozne plakove koji ukazuju na psorijazu.

 Skrivena psorijaza

Ponekad je psorijaza skrivena zbog čega je kod bolesnika s artritisom treba tražiti na skrivenim mjestima poput interglutealne brazde, pupka, skalpa, perianalne regije i usne šupljine.

Kod nekih bolesnika artritis može biti prethodnik kožnoj bolesti zbog čega je izazov postavljanje dijagnoze psorijatičnog artritisa bez simptoma buduće psorijaze.

Uz psorijatični artritis se vežu karakteristične promjene poput promjena na noktima u obliku brazda, leukonihije, distrofije noktiju i oniholize.

Važna je i porodična anamneza, a ukoliko je psorijaza prisutna u porodici to određuje postavljanje dijagnoze psorijatičnog artritisa. Ako bolesnik ima psorijazu lakše će biti postaviti dijagnozu artritisa.

Kod trećine bolesnika javlja se akutni nastup artritisa, a simptomi se najčešće javljaju podmuklo, pa bolesnici ponekad imaju bol u zglobovima i zakočenost bez objektivnih znakova upale. Ako nije jasan periferni artritis potrebno je tražiti entezitis i klinička očitovanja koja zahvaćaju aksijalni skelet.

Simptomi

Simptomi znaju varirati što ovisi u kojoj se fazi bolest nalazi. Ako je bolesnik u fazi remisije, simptomi neće biti toliko izraženi, ali isto tako su moguća i razdoblja pogoršanja kada simptomi izazivaju velike probleme.

Prvo dolazi do kožnih promjena nakon čega slijedi upala zglobova. Simptomi mogu predstavljati kombinaciju artritisa i psorijaze te utjecati na jednu ili obje strane tijela. Najčešći znakovi koji se mogu javiti su promjene na noktima i koži, bolovi u kralježnici, otečeni zglobovi, bolovi u nogama, otečeni prsti na rukama i nogama

 Uzroci

Glavni uzročnik psorijatičnog artritisa je bolest imunološkog sistem kada iz nepoznatih razloga krene napadati zdravo tkivo i ćelije. Rezultat su na kraju pretjerana proizvodnja kožnih ćelija kao i bolovi u zglobovima.

Uzročnici mogu biti infekcije i fizičke traume, a ne treba isključiti ni genetski faktor.

 Liječenje

Ako imate problema s bolovima u leđima kao i zglobovima, a uz to imate i psorijazu, najvjerojatnije se radi o upalnoj reumatskoj bolesti. Liječnik će prvo pregledati zglobove te će zatražiti da se napravi kompletna krvna slika, sedimentacija eritrocita te pregled kod reumatologa.

Liječenje se odnosi na upalu zglobova i kožne promjene. Određeni lijekovi koji se koriste za liječenje reumatoidnog artritisa mogu se primijeniti i kod psorijatičnog artritisa.

To su protuupalni lijekovi, antireumatici, zatim imunosupresivni lijekovi pomoću kojih se nastoje ublažiti imunološke reakcije u tijelu te antimetaboliti s citotoksičnim osobinama.

Pomažu i vježbe

Jedan od načina pomoći su vježbe koje će ublažiti neugodne simptome. Tako se savjetuju vježbe za mišiće koje će odrediti fizioterapeut. Savjetuju se tai chi, plivanje, hodanje i joga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.