ŽITARICE

Zobene pahuljice – za djecu, sportaše, dijabetičare

"Zdravlje u kući"

13.6.2018

Ako želite imati što manje problema sa zdravljem važno je voditi računa da se zdravo hranite i da na se na jelovniku nalaze raznovrsne namirnice u kojima ima dovoljno potrebnih nutrijenata. Među njima je i zobena kaša, cjelovita žitarica bez koje je teško zamisliti jutarnji obrok.

Zob kao lijek

Zob je jedna od najpoznatijih žitarica koja ima mnoge prednosti za zdravlje. Najviše se uzgaja u Kanadi i Rusiji, a najbolje uspijeva u umjerenoj klimi. Postoji nekoliko razloga zašto bi se zob trebala naći na jelovniku mnogih, pa tako pomaže:

1. smanjiti rizik od raka dojke

2. ublažava simptome PMS-a

3. sprječava astmu

4. jača libido

Odlična je za dijabetičare jer redovitim unosom zobi dolazi do smanjenja osjetljivosti na inzulin. Kako se radi o namirnici obogaćenoj vlaknima, ona pomaže usporiti stvaranje šećera te omogućuje bržu potrošnju kalorija.

Pored toga što pomaže dijabetičarima zob ujedno štiti zdravlje srca i krvnih žila, a sve zahvaljujući vlaknima kao što je beta glukan, koji pomaže sniziti loš holesterol.

Minerali i vlakna

Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija cjelovitih žitarica smanjuje rizik od srčanog udara za 29 posto. Zob omogućuje normalan rad probavnog sistema i sprečava probavne smetnje. Za to je najviše zaslužan beta glukan koji dovodi u ravnotežu crijevnu mikrofloru.

Zob daje potrebnu energiju, a zbog čega je posebno popularan među sportašima.

Pokazalo se da upravo zob skraćuje vrijeme potrebno za oporavak nakon fizičkog napora, smanjuje upale nakon vježbanja i povećava izdržljivost. Zbog velike količine aminokiselina i minerala, savjetuje se i kod dječje prehrane jer utječe na rast.

Ne treba zaboraviti ni na zobenu slamu koja se već duže vrijeme koristi kao prirodni lijek za liječenje upale mjehura i živaca. Štiti zdravlje bubrega te se primjenjuje za liječenje depresije.

Kao jedna od važnih namirnica za bolje zdravlje sadrži važne minerale poput željeza, selena, tiamina, mangana, fosfora i magnezija. Pored minerala unutar zobi se nalaze topljiva i netopljiva vlakna.

 Zasitno jelo

Svi koji se odluče na konzumaciju zobene kaše, smanjit će rizik dobivanja dijabetesa tipa 2, jer sadrži veliku količinu magnezija potrebnog da stabilizira nivo inzulina i uspostavi ravnotežu šećera.

Iako ne sadrži gluten, dobro je provjeriti da namirnica poput zobi nije došla u kontakt s drugom kontaminiranom hranom radi koje bi mogla nastupiti negativna reakcija.

Pored toga što se koristi za pripremu raznih jela, mnogi koriste cjelovite žitarice za jačanje noktiju, kože i kose. A ne treba zaboraviti i da je upravo zobena kaša odlična za kontroliranje tjelesne težine jer pruža dugotrajan osjećaj sitosti.

Recepti za jela od zobenih pahuljica

Zobene pahuljice možete skuhati na mlijeku ili vodi te obogatiti voćem po izboru. Jasno je kako se radi o jelu koje može poslužiti kao osnova za desert ili kao prilog. Umjesto kupovnih žitarica možete sami napraviti smjesu dodajući orašaste plodove ili suho voće.

Zobene pahuljice možete potopiti i u jogurt pa ostaviti da omekšaju. U ovu smjesu mogu se dodati med, nasjeckano voće ili suho voće, chia sjemenke, orasi, bademi...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.