ZDRAVLJE U KUĆI

Krioterapija u ginekologiji je beskrvna, sigurna i bezbolna

Avaz.ba

18.6.2018

Piše: Prof. dr. Kenan Drljević

Krioterapija grlića maternice predstavlja savremen, bezbolan i siguran način liječenja hroničnih upala grlića maternice koje su se do sada bezuspješno „tuširale“, a vaginalni sekret liječio raznim vaginaletama. Odlične rezultate daje i kod liječenja kolposkopski mirnog CIN 1.

Tri mjesta

Kada sluznica iz kanala grlića prekrije vanjski dio grlića, nastane crvena mrlja koja se javlja kod žena fertilne dobi i može predstavljati potpuno fiziološki nalaz. To je jedno od tri mjesta s kojeg se uzima Papa bris.

S druge strane, „ranica“ (erythroplakia) može predstavljati ginekološki problem, jer može uzrokovati pojačano „bijelo pranje“, upalu vaginalne sluznice, biti sama hronično upaljena – i kao takva podložnija bakterijskim infekcijama i HPV infekciji.

Na tom mjestu nastaju premaligne promjene - displazije (CIN 1, CIN 2, CIN 3), iz kojih se može razviti karcinom grlića maternice. Hronična upala grlića maternice u ginekologiji se smatra jednim od „kokarcinogena“ - stanjem koje olakšava nastanak i razvoj karcinoma grlića maternice.


Krioterapija predstavlja bezbolno smrzavanje „ranice“ na vrlo niske temperature, nakon čega ona u potpunosti nestane. Kada se naglo smrzne voda u ćeliji sluznice, ona propada i „ljušti se“ (otplavi) u vidu obilne sekrecije koja traje 10-ak dana.

Mogućnost fokusa

Sve pomjene koje se nalaze u eritroplakiji (nezrela sluznica, bakterije, HPV infekcija) u vidu sekrecije otplave u nekoliko dana. Kako aparat ima mogućnost da fokusira samo promijenjeno tkivo grlića, posebnom tehnikom se štedi zdrava sluznica.

Ova metoda je bezbolna, beskrvna i sigurna. U Sjedinjenim Američkim Državama i u zapadnim zemljama vrlo se često koristi kod liječenja eritroplakija, cervicitisa, kolpitisa, ali i HPV negativnog kolposkopski mirnog CIN1.

Otpornija sluznica

Dva-tri mjeseca nakon intervencije, mjesto eritroplakije zauzme („pokrije“) višeslojni pločasti epitel – sluznica koja je daleko otpornija na fiziološku kiselost vagine, koja nastaje i održava se djelovanjem „dobrih“ laktobacilusa. Ova sluznica naročito je otporna na bakterijske i virusne (HPV) infekcije.

Nestaje bijelo pranje

Nakon krioterapije, nestaje dugotrajno pojačano bijelo pranje, hronični koliptis i cervicitis, kojeg su žene godinama bezuspješno liječile raznim vaginaletama. Laktobacilusi održavaju fiziološku kiselost rodnice i nikakve vaginalete više nisu potrebne. Intervencija je beskrvna i potpuno bezbolna te se izvodi ambulantno bez anestezije. Preduvjet za ovu intervenciju je uraditi Papa-test.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.