ZDRAVLJE U KUĆI

Slasne trešnje snižavaju nivo šećera u krvi

Avaz.ba

13.6.2018

Trešnje su pravi dragulji prirode i ukusna ljetna poslastica. S nutritivnog stajališta njihove su koristi vrlo cijenjene: dobar su izvor antioksidansa, vitamina C i prehrambenih vlakana, a siromašne su mastima i ne sadrže natrij i holesterol. Zbog bogatstva nutrijenata i umjerene količine kalorija, trešnje su odličan izbor za sve one koji paze na tjelesnu masu.

Trešnja sadrži sve vitamine i minerale (osim natrija), iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin te organske kiseline. Bogata je kalijem pa povoljno djeluje na ravnotežu tekućine u organizmu.

Trešnje obiluju antioksidansima koji štite od slobodnih radikala te usporavaju proces starenja. Svoju tamnocrvenu boju duguju antocijaninima, antioksidansima snažnih protuupalnih osobina. Istraživanja su pokazala da trešnje povoljno djeluju kod dijabetesa na način da snižavaju nivo šećera u krvi. Osim toga, trešnje spuštaju i nivo LDL holesterola i mogu biti od koristi pri prevenciji karcinoma debelog crijeva.

Klinička studija pokazuje da konzumacija trešanja i njenih proizvoda može biti od koristi u ublažavanju bolova povezanih s gihtom. Kod bolesnika koji su svakodnevno od 3 dana do 3 mjeseca unosili oko 250 grama trešanja utvrđeno je da se nivo urata smanjio na normalan nivo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.