STOMATOLOGIJA

Gingivitis – neprijatelj zuba i lijepog osmijeha

"Zdravlje u kući"

13.6.2018

Osmijeh puno govori o osobi, a lijep osmijeh ostavlja i dobar dojam. No, preduvjet lijepog osmijeha su svakako zdravi zubi i zubno meso. Jedna od najčešćih hroničnih bolesti modernog vremena su upale parodonta, odnosno potpornih tkiva zuba koje čini zubno meso (gingiva), kosti i vlakna koja vežu sam zub za kost Najčešća bolest parodonta je upalna promjena zubnog mesa (gingive) poznatija kao gingivitis.

Ta upala može rezultirati crvenilom, krvarenjem te dovesti do promjene normalnih obrisa, eksudata (izlučevina) i edema (otoka). Najčešći razlozi koji dovode do upale zubnog mesa su na prvom mjestu stres i loša zubna higijena, zatim manjak vitamina i minerala u ishrani, zubni kamenac, menstruacija, trudnoća i menopauza te dijabetes i na kraju alergija na hemikalije u pasti za zube – natrij lauril sulfat

Simptomi upale

Postoje dvije vrste ove upale. Jedna je poznata kao jednostavni gingivitis, a druga kao deskvamacijski gingivitis.

Jednostavni gingivitis na početku dovodi do širenja prostora između gingive i zuba, nakon čega nastupaju zadebljanje, crvenilo te pojačana sklonost krvarenju. Promjena najčešće nije bolna i dok se kod nekih može povući, kod ostalih će se zadržati na površini ili pretvoriti u periodontitis.

Periodontitis je bolna akutna upala gingive iznad zuba koji je samo jednim dijelom izbio. Tada su česte infekcije, a može nastupiti i apsces. Režanj će nestati kada zub izađe u potpunosti.

Deskvamacijski gingivitis može nastupiti za vrijeme menopauze. Moguće ga je prepoznati po bolnoj i tamnocrvenoj gingivi koja je mekana budući da nema dovoljno orožnjavajućih ćelija što sprečavaju oštećenje nastalo zbog hrane.

Važno za trudnice

Koliko je važno inače paziti na oralnu higijenu, posebno trebaju biti oprezne žene u drugom stanju kako bi imale zdrave zube u trudnoći. Tada isto tako može doći do edema gingive i to najviše u prvom tromjesečju kada se javlja izraslina gingive na peteljci.

Pogoršanje blagog gingivitisa u trudnoći uzrokuju u prvom redu hormonske promjene. Ipak neke trudnice doprinose tom problemu zanemarujući higijenu usne šupljine, jer ujutro imaju nagon na povraćanje. Tokom trudnoće, mali nadražaj, često naslaga kalcificiranog plaka, može uzrokovati bujanje desni nalik na izbočinu, nazvanu trudnički tumor.

Podbuhlo tkivo lako krvari ako je ozlijeđeno i može dovesti do poremećaja jedenja. Takvo stanje može potrajati cijelu trudnoću, a kod nekih žena se ne povuče ni nakon poroda. Riječ je o mekanim tvorbama crvene boje koje se kasnije ne mijenjaju.

Manjak vitamina

Kod bolesnika kojima je dijagnosticiran skorbut ili nedostatak vitamina C desni su upaljene, natečene i lako krvare, a mogu se pojaviti ekhimoze i petehije.

Svima koji imaju manjak niacina desni su podložnije sekundarnim infekcijama i lako krvare. Usnice su ispucale i crvene, javlja se osjećaj pečenja, a na jeziku se mogu pojaviti ulkusi (čirevi).

 Lijekovi i leukemija

Neki lijekovi mogu uzrokovati bujanje desni tako da uklanjanje plaka postaje otežano i često se razvije gingivitis. Takav prekomjeran rast mogu uzrokovati fenitoin (uzima se za suzbijanje epileptičnih napada), ciklosporin (uzimaju ga osobe koji imaju transplantate organa) i blokatori kalcijevih kanala kao što je nifedipin (uzima se za kontrolu krvnog pritiska i poremećaja srčanog ritma). Osim toga gingivitis mogu otežati pilule ili injekcije protiv začeća.

Pri pojavi gingivitisa nakon početka uzimanja nekog lijeka, potrebno se savjetovati s doktorom dentalne medicine kao i s liječnikom koji je propisao lijek. Ovaj oblik gingivitisa najčešće se liječi zamjenom lijeka koji ga je uzrokovao nekim drugim lijekom koji ima slično djelovanje, ali ne utječe na bujanje gingive.

Kod bolesnika oboljelih od leukemije na desnima se može pojaviti više tumorskih ćelija. Leukemijski gingivitis je u oko 25 posto djece sa leukemijom prvi znak bolesti.

Infiltracija desni leukemijskim stanicama uzrokuje gingivitis, a smanjena sposobnost borbe protiv infekcije ga pogoršava. Desni izgledaju crvene i lako krvare. Često krvarenje potraje nekoliko minuta ili dulje, jer se u ljudi sa leukemijom krv ne zgrušava normalno.

Liječenje upale

U liječenju bi trebalo ukloniti ono što je dovelo do iritacije kako bi se spriječilo daljnje razmnožavanje bakterija te pogoršanje upalnog procesa. U najtežim slučajevima javlja se povećani rizik od moždanog i srčanog udara.

Da bi se bolest rano otkrila neki će stomatolozi izmjeriti dubinu džepa oko zuba. Dok su dubine manje od 3 mm normalne, sve više od toga poveća rizik periodontitisa te gingivitisa.

Perikoronitis se može liječiti uklanjanjem otpada ispod režnja gingive ispiranjem fiziološkom otopinom te vodikovim peroksidom. Kod težeg oblika infekcije jedan dan prije vađenja potrebno je krenuti s antibiotikom koji se daje sve dok rana za zacijeli.

Ako je do upale došlo kao dio određene sistemske bolesti, liječenje se usmjerava na osnovnu bolest.

Jednostavni gingivitis moguće je kontrolirati održavanjem oralne higijene pomoću ispiranja antibakterijskom tekućinom. Bit će potrebno očistiti gingivu te preoblikovati plombe lošeg oblika ili ih zamijeniti.

Moguća komplikacija je - parodontoza

Upala koja nije otkrivena i liječena na vrijeme može dovesti do oštećenja tkiva koje drži zube u vilici te parodontoze. To je hronični oblik infekcije koji može zahvatiti koštano tkivo koje podupire zube te zubno meso, a što vremenom rezultira gubitkom zuba. Uzrok su bakterije koje se razmnožavaju u ustima zbog loše higijene te nepravilne prehrane.

Iako je u pitanju bolest koja se često javlja s blažim simptomima zbog čega većina ne otkrije stanje dok nije kasno, postoje simptomi koji bi mogli ukazati da imate problem s desnima kao što su bolovi u zubima i desnima, upaljene i natečene desni koje krvare, klimavi zubi, zadah iz usta pa čak i gnoj između zuba.

 Kako izbjeći gingivitis

Upalno stanje moguće je izbjeći sljedećim postupcima:

- prestanak pušenja,

- redovni odlasci kod zubara,

- pranje zuba kvalitetnom četkicom i korištenje zubnog konca,

- uzimanje vitamina D,

- ispiranje usta čajem od kamilice,

- prehrana bogata namirnicama s C vitaminom.

 Pomoć iz prirode

Uz temeljitu oralnu higijenu i redovne posjete stomatologu i priroda može pomoći u borbi protiv gingivitisa.

1. Tu je prije svega propolis – prirodni antibiotik. Savjetuje se redovno ispiranje usta tako što se u pola ćaše vode doda 12 do 15 kapi propolisa.

2. Čaj od kadulje – prirodni lijek koji djeluje protuupalno. Jednom kada skuhate čaj ostavite ga da se ohladi, zatim grgljajte i dobro operite usta te ispljunite.

3. Bijeli luk – namirnica koja ima protuupalna svojstva i pomaže kod upaljenih, crvenih i natečenih desni. Uzmite jedno česno i grickajte ga. Kada ste završili možete ga progutati ili ispljunuti.

4. Soda bikarbona – odlična protiv kandide koja se može javiti u slučaju upale desni. Bit će dovoljna jedna mala kašika sode koju ćete dodati u čašu tople vode i dobro promiješati. Otopinu iskoristite za grgljanje nakon čega je treba ispljunuti.

5. Gel aloe vere – ljekovita biljka koja hladi i umiruje desni. Uzmite malo gela na prst te istrljajte desni. Ispiranje na kraju nije potrebno.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.