PRETRAGE

Šta je EEG i kada se koristi

"Zdravlje u kući"

13.6.2018

EEG ili elektroencefalografija je neinvazivna metoda kojom se bilježi električna aktivnost neurona ili moždanih ćelija. Pretraga se izvodi tako da se na glavu prislone elektrode povezane s kompjuterom.

Električna aktivnost se registrira u nizu valova koji se mogu ispisati na papir ili prikazati na ekranu. Ovisno o širini valova, frekvenciji i obliku moguće je zaključiti je li promijenjena aktivnost ili radi uredno.

Promjena može biti žarišna ili difuzna. Radi se o bezbolnoj i sigurnoj pretrazi koja se izvodi u ležećem položaju i pod nadzorom tehničara.

Elektroencefalografija se koristi radi dijagnosticiranja niza bolesti i stanja.

Narkolepsija ili poremećaj spavanja

Narkolepsija je hronični poremećaj spavanja, stanje za koje iako ne postoji lijek, postoje metode koje mogu pomoći lakšem upravljanju simptomima koji se obično javljaju između 10 i 25 godine.

Encefalitis

Encefalitis je upala moždanih ćelija koja može izazvati simptome slične gripi poput glavobolje i groznice. Mogu se javiti problemi s osjetilima te zbunjenost. Uzrok mogu biti virusne infekcije tokom kojih dolazi do iritacije limfocita, upalne reakcije i propadanja neurona.

 Meningitis

Meningitis je upala zaštitnih ovojnica koje obavijaju leđnu moždinu i mozak. Uzrok mogu biti infekcije bakterijama i virusima. To je bolest koja može biti opasna po život jer se upala nalazi u blizini leđne moždine i mozga.

Ozljeda glave

Traumatska ozljeda događa se kada vanjska sila uzrokuje disfunkciju mozga. Dok teža trauma može rezultirati krvarenjem i poderanim tkivom što u najtežim slučajevima može rezultirati smrću, blaža trauma može dovesti do privremene disfunkcije moždanih ćelija.

Uz sve navedeno ova se pretraga koristi i u dijagnostici demencije, epilepsije, Parkinsonove bolesti i teških glavobolja.

Kako izgleda pretraga

Pretraga nije štetna, a traje od 30 do 60 minuta. Zahvaljujući njoj moguće je vidjeti trenutačnu funkciju moždanih ćelija i promjene s obzirom na stanje koje se želi izmjeriti.

Kako funkcija moždanih ćelija nije ista za vrijeme glavobolje, gladi i pospanosti, ista osoba može imati različit nalaz u različitim fazama.

Dok traje pretraga pacijent mora ležati na leđima, a tehničar će označiti mjesta za postavljanje elektroda te izmjeriti glavu. Područja na koja se stavljaju elektrode prebrišu se kremom koja će omogućiti da se one zalijepe te prikažu trenutno stanje.

Jednom kada se označe mjesta stavljaju se elektrode koje, kad krene mjerenje, šalju impulse s informacijama od mozga do računala. Za vrijeme dok pacijent leži medicinsko osoblje će mu reći šta mora raditi.

Od pacijenta se može tražiti da gleda u svjetlo koje blinka, da diše duboko, izgovori laž ili zatvori oči. Pacijent može osjetiti nelagodu budući da se mala količina elektriciteta prenosi s elektroda na kožu.

Pripreme za pregled

1. Noć prije pretrage potrebno je oprati kosu šamponom i nikako ne nanositi proizvode kao što su gel ili lak za kosu.

2. Ko uzima lijekove treba pripremiti njihov popis i konsultirati se sa liječnikom.

3. Savjetuje se uzeti mali obrok jer bi glad mogla utjecati na električnu aktivnost.

 Kako pripremiti dijete

1. Ako je bolesnik dijete, snimanje je najbolje napraviti kad je dijete mirno i nahranjeno.

2. Ako je potrebno odraditi elektroencefalografiju nakon neprospavane noći, dijete se mora održati budnim kako bi izdržalo noć bez spavanja.

3. Neposredno prije početka pretrage dijete treba uspavati i tek onda može krenuti snimanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.