ZDRAVLJE U KUĆI

Hranom prirodno pojačajte zaštitu od sunca

Avaz.ba

12.6.2018

Do sada vjerovatno već sve znate o kremama za sunčanje s odgovarajućim zaštitnim faktorom i koliko je sunce opasno za našu kožu. A jeste li znali da nas određena hrana, također, može štititi od zloglasnih UV zraka koje mogu uzrokovati rak kože?

Paradajz

Paradajz možemo jesti u najraznovrsnijim jelima, a neki ga toliko vole da ga grickaju kao jabuku. Antioksidans likopen koji se nalazi u paradajzu umanjuje osjetljivost kože na sunce i opekotine. Da biste iskoristili učinak likopena, najbolje je kuhati paradajz i iskoristiti ga u umacima ili u varivima s drugim povrćem. Ljudi su manje osjetljivi na sunce ako piju četvrtinu čaše soka od kuhanog paradajza dnevno.

Lubenica

Kad idući put na tržnici budete kupovali voće, nikako nemojte zaobići lubenicu. Lubenica sadrži visok nivo likopena koji pomaže otpuštanju štetnih spojeva slobodnih radikala pa tako čuva kožu od starenja i opekotina.

Maline, borovnice i kupine

Ovo je voće bogato antioksidantima koji podižu prirodnu zaštitu od štetnih UV zraka sunca. Likopen koji se nalazi u njima daje im lijepu crvenu boju. Ako se zasitite ovih bobica, probajte nešto novo, odnosno goji bobice.

Špinat

Vitamini u sirovom špinatu pomažu koži da se bori protiv sunčevih zraka te usporavaju proces starenja kože. Antioksidanti koji se nalaze u listovima putuju tijelom i raspršuju se pa uništavaju slobodne radikale. Neka istraživanja dokazala su da svakodnevno konzumiranje kratko prokuhanog špinata pomaže tijelu 50 posto više u borbi protiv ponovnog povratka melanoma nakon izlječenja.

Brokula

I brokula je dobra za zaštitu kože, mada svi znamo koliko je inače dobra za zdravlje organizma. Vitamin C koji se nalazi u brokuli potiče proizvodnju kolagena koji pak kožu čini otpornijom na slobodne radikale. Ako želite izvući najveću moguću korist od brokule, trebate jesti mjeru od šolje i po dnevno.

Slatki krompir i mrkva

Sigurno ste čuli za beta karoten, posebno ako vam je koža alergična na sunce pa već u proljeće pijete kapsule da se pripremite za ljeto. Sada znate da sebi možete pomoći i slatkim krompirom, koji je također bogat beta karotenom, a ako vam nije na listi dragih namirnica, grickajte mrkvu. I znajte da tamniji krompir ima više beta karotena.

Riba

Omega-3 kiseline kojima su bogati losos, pastrmka ili pak lokarda dvostruko su korisne za zaštitu kože. Osim što su omega-3 kiseline dobre za kožu ako dođe do opekotina, smanjuju rizik od melanoma. Ribu bi trebali jesti dva puta sedmično.

Zeleni ili crni čaj

Šolja čaja ujutro umjesto kafe dobro će vam doći, posebno ako se izlažete suncu. Zeleni i crni čajevi u sebi imaju polifenole koji kožu štite iznutra. Istraživanja pokazuju da dvije ili više šolja čaja dnevno mogu umanjiti šansu za jednom vrstom melanoma do 30 posto.

Tamna čokolada

Tamna čokolada ima veliki udio kakaovca koji je jaki antioksidant jer u sebi ima flavanol. On kožu čini hidratantnijom i mekšom. Umjesto čokolade, možete popiti i šolju kakaa jer su istraživanja pokazala da koža postaje čak 25 posto manje osjetljiva na sunce.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.