LJEPOTA I NJEGA

Domaća krema protiv bora

"Zdravlje u kući"

12.6.2018

Ko kaže da se starenje kože lica ne može usporiti? Idealno rješenje je anti-age krema, odnosno, krema protiv bora. Prilikom izbora vodite računa o njihovim sastojcima. Tu se misli na retinol, resveratrol, mliječnu kiselinu, zeleni čaj i hijaluronsku kiselinu.

Najbolje su kreme koje pomažu nadomjestiti vlagu. Ako imate suhu kožu možete birati proizvode koji sadrže biljna ulja poput kokosovog te shea maslac. Mješovitu ili masnu kožu treba njegovati kremama koje sadrže sjemenke grožđa, ulja jojobe te glicerin.

Odabir kreme ovisit će i o tome kojem je dijelu lica namijenjena jer za bore oko očiju treba potražiti posebnu kremu koja neće iziritirati oči. Nevolja je samo što su ove kreme često izrazito skupe, a i sastav im je ponekad nepoznat.

Možda su rješenje – kreme koje ćete napraviti sami od dobro poznatih sastojaka?

Krema za lice s vazelinom

Za ovu kremu potrebni su:

- 1,5 kašika vazelina iz apoteke,

- 1,5 kašika maslinovog ulja,

- 1 svježe žumance,

- 1 kašika meda.

Otopite vazelin te dodajte ostale sastojke i promiješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Zatim je lagano utrljajte na kožu lica pa uklonite nakon 30 minuta uz pomoć blazinica koje ste prije toga umočili u vodu.

(ostatak kreme prebacite u staklenu teglicu i držite u frižideru. Potrošite je tokom dva-tri naredna dana.

 Maska za lice od banane

Potrebni sastojci:

- 2 male banane,

- 2 kapi eteričnog ulja lavande,

- 2 male kašike meda,

- 2 male kašike maslinovog ulja.

Zgnječite bananu i pomiješajte ju s navedenim sastojcima. Miješajte sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju ćete nanijeti na dobro očišpćeno lice. Ostavite masku na licu 20 minuta i nakon toga isperite vodom. Na kraju namažite lice maslinovim uljem i ostavite da djeluje nekoliko sati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.