ZDRAVLJE U KUĆI

Koja kozmetika krije štetne sastojke

Avaz.ba

8.6.2018

Kada govorimo o detoksikaciji, uglavnom se orijentiramo na prehranu, pritom zaboravljajući i da sve što stavljamo na kožu brzo ulazi u krvotok i taloži se u našem tijelu. Kozmetički preparati sadrže supstance koje narušavaju ravnotežu organizma, što može dovesti do problema, pa treba obratiti pažnju na sastojke, ali i rok trajanja kozmetike.

Osjećaj pečenja

Vlasište je apsorptivni organ i dokazano je da pojedini sastojci koji se koriste mogu izazvati iritacije. Kozmetički preparati za njegu kose sadrže petnaestak potencijalnih iritansa. Jedan od najpopularnijih zaslužan je za pjenjenje, natrijev lauril sulfat (SLS), koji se dodaje i za odmašćivanje vlasišta i bolje pranje.

On može izazvati iritacije vlasišta i osjećaj pečenja. No, nije na listi zabranjenih. U šampone se dodaje i EDTA, sastojak koji omekšava kosu te omogućava bolje prodiranje aktivnih sastojaka, kao i propilenglikol, čija je uloga ovlaživača. I kad bojimo kosu, može doći do udisanja amonijaka i sastojaka koji mogu dovesti do iritacije dišnog sistema.

No, naravno, ne treba paničariti, već je dovoljno smanjiti korištenje, ili uzeti u obzir i ove opcije u slučaju pojave alergije. Važno je i da pazimo na sastav parfema koji mogu izazvati - glavobolje. Vjeđe ili kapci funkcionalno štite očnu jabučicu, a u njima se nalazi velik broj žlijezda lojnica koje zajedno sa suznim žlijezdama izlučuju suze i omogućavaju lakše klizanje vjeđa preko jabučice. Upale i iritacije oka također može izazvati upotreba kozmetičkih preparata. Potencijalnih iritansa zabilježeno je čak 26.

Izazivaju iritacije

Razne hemikalije dovode se u vezu s iritacijama, alergijama i dermatitisima i na popisu ih ima više od 50. Parabeni kao konzervansi nisu zabranjeni, ali istraživanja ukazuju da izazivaju iritacije. Na popisu štetnih sastojaka u parfemima su hemikalije poput formaldehida, metilenhlorida, benzaldehida. Istraživanja pokazuju da mogu uzrokovati migrene.

Puder, ruž...

Dezodoransi dokazano iritiraju kožu. Preporučuje se manja upotreba dezodoransa s parabenima, zbog blizine tkiva dojke. Methacrylate je kritičan sastojak mnogih klasičnih pudera. Može izazvati pad imuniteta, a time i niz alergija. U ruževe se dodaju agensi poput PMMA koji korigiraju linije i održavaju konture usana. FDA ih nije zabranila, ali u malom broju slučajeva s njima se povezuju iritacije.

Lakovi

Prilikom upotrebe lakova za kosu preporučuje se ne udisati lak zbog sastojaka koji mogu navesti na kašalj iritacijom dišnog sistema. Lak za nokte uglavnom sadrži ftalate - agense koji se koriste kao stabilizatori u kozmetici. Mogu utjecati na ravnotežu hormonalnog sistema.

Rumenilo, sjenila

Hemijski agens PTF sastavni je dio sjenila za oči, maskara i tuševa. Ne nalazi se na listi zabranjenih, ali ako se pojave iritacija, crvenilo, pojačano suzenje, prestanite koristiti proizvod. Parabeni u formulama za rumenilo kod nekih žena mogu izazvati i iritacije na obrazima.

Kada reagirati

Ako se pojave bilo kakve promjene na koži, kosi i noktima nakon upotrebe kozmetičkih preparata, potrebno je promijeniti sredstva za njegu i uljepšavanje. Najvažniji faktor zdravlja i ljepote je pravilna prehrana koja obiluje vitaminima i mineralima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.