ZDRAVLJE U KUĆI

Zašto je važno odabrati optimalan operativni zahvat za hemoroide

Avaz.ba

7.6.2018

Piše: Prof. dr. Zuvdija Kandić

Bol s krvarenjem u vidu isprane, češće tamnije kolorisane krvi javlja se kod prateće upale završnog dijela debelog crijeva (proctitisa), a vrlo rijetko zbog mehaničkog oštećenja prilikom defekacije.

Adekvatan oporavak

Primjena antihemoroidalnog jastuka je uzrok bolova zbog staze krvi u krugu jastuka (anoperinelano) i otoka analnog kanala. Zbog toga se jastuk ne preporučuje!

Vježbe analnog kanala imaju za cilj da masažom dilatiraju i opuste stisnute stezače čmara i analni kanal, da poboljšaju cirkulaciju, smanje otok i bol, što je najbolji način adekvatnog oporavka.

Klasične metode operativnog liječenja hemoroida prate nesnosni dugotrajni postoperativni bolovi. Krvarenja su vrlo česta. Analni otok uvijek postoji jer se često ne preporučaju masaže zbog nepokrivenih mišića stezača čmara. Naročito je zabrinjavajuća jaka postoperativna bol koja nastaje nakon šest sedmica od urađene operacije zbog već formirane stenoze nepokrivenih mjesta mišića stezača čmara i zaostalih internih hemoroida koje prate komplikacije (tromboze, nekroze, prolapsi sa sluznicom debelog crijeva...).


Ožiljci analnog kanala dovode od njegovog sužavanja, što u toku evakuacije stolice dovodi do analnih rascjepa s nesnosnim i progresivno sve težim bolovima. Nadalje, bolovi kod klasičnih operacija su rezultat zaostalih internih hemorida koji se tada intenzivno kompliciraju trombozama, krvarenjima, njihovim raspadanjem koje je izuzetno bolno zbog čepa koji stvaraju, ometajući evakuaciji stolice.

Teške posljedice

Prolaps završnog dijela debelog crijeva s ostalim internim hemoroidima (ispadanje napolju) zbog dugotrajnog naprezanja radi izbacivanja stolice rezultira naknadnim trombozama, nekrozama (raspadanju) i nesnosnim bolovima.

Bol je često prateći znak nastalih komplikacija u toku hemoroidalne bolesti. Što je bolest u uznapredovalijoj fazi, to je bol sve prisutnija i jača. Kod velikog broja oboljelih bol je nesnosna i rezultira teškim psihofizičkim posljedicama po bolesnika, njegovu rodbinu i zajednicu.

Neadekvatno liječenje

Često, zbog činjenice da nemaju pravu inforaciju, pacijenti posežu za neadekvatnim, dugotrajnim „liječenjem“ skupim „lijekovima na biljnoj bazi“, što oboljele dovodi u zabludu da se „liječe“, a zapravo se uvode u stadij nerješivih komplikacija.

Odbojni stav

Formiranje odbojnog stava kod bolesnika za operativnim liječenjem jer svako ima hemoroide dodatno ogroman broj bolesnika regrutira u stadije po život nesnosnih komplikacija s potrebama zakašnjelog, dugotrajnog i često neuspješnog liječenja.

I veliki dio struke se bavi aproksimativnom operativom, a najtežim posljedicama po bolesnike, ne obraćajući se na aksiomu da ''čovjek nema rezervni čmar“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.