Ordinacija

Na pitanje čitalaca odgovorio dr. Nadir Bičakčić

Avaz.ba

Skraćivanje zuba

Kako se vrši skraćivanje zuba zbog cisti, može li biti posljedica i kakvih?

- Skraćivanje korijena zuba i odstranjivanje bolesnog dijela kosti (apikotomija i cistektomija) je manja, rutinska operacija koja se izvodi u lokalnoj anesteziji. Najčešće nema nikakvih posljedica ni komplikacija.

Bol nakon plombiranja

Donja šestica mi je rađena prije nekoliko godina. Sada mi je zamijenjena plomba i osjećam bol na dodir. Zašto odjednom osjećam bol?

- Više je razloga za osjetljivost zuba nakon tretmana: visoka plomba, dubok kavitet, neadekvatan ispun. Najbolje je da posjetite svog stomatologa i objasnite problem.

Bol nakon endodontskog tretmana

Napravljena mi je nedavno endodontska terapija na donjoj šestici, ali opet osjećam bol na dodir. Šta može biti uzrok?

- Osjetljivost zuba nakon endodontskog tretmana je moguća. Dešava se da se u toku rada povrijedi ili iritira periapeks, najčešće rastvorima kojima ispiremo kanale korijena zuba, što dovodi do privremene osjetljivosti. Ako osjetljivost traje duže, javite se svom stomatologu.

Bijele mrlje

Poslije skidanja fiksnog aparata ostale su mi bijele mrlje na zubima. Postoji li način da riješim taj problem?

- Bijele mrlje su posljedica smanjene mineralizacije zuba. Uklanjanjem uzroka i odgovarajućom higijenom stvaraju se uvjeti za remineralizaciju zuba koju vrši pljuvačka.

Demineralizacija zuba

Koji su najčešći uzroci koji dovode do demineralizacije zuba uz promjenu boje zuba i kako se taj problem može riješiti?

- Najčešći uzroci demineralizacije zuba su slab kvalitet dentina i gleđi, nepravilan način ishrane, nepravilan oblik i položaj zuba uz lošu oralnu higijenu.

Više o:

Stomatologija
NA VRH

Podijeli članak na