ZDRAVLJE U KUĆI

Brza hrana imunitet čini agresivnim

Avaz.ba

7.6.2018

Novo istraživanje pokazalo je da imunološki sistem reagira na masnu i kaloričnu prehranu jednako kao na bakterijsku infekciju. Tačnije, zbog nezdrave hrane odbrambeni sistem organizma postaje dugoročno agresivan, a prijelazom na pravilnu prehranu on i dalje ostaje oštećen, što može dovesti do razvoja dijabetesa i arteroskleroze.

Naučnici su u svrhu istraživanja miševe hranili takozvanom zapadnjačkom prehranom, bogatom mastima i šećerom te siromašnom vlaknima. Organizam miševa je na ovakav način prehrane reagirao potpunom upalom kakva se može uočiti i kod bakterijske infekcije.

Nepravilna prehrana dovela je porasta broja granulocita i monocita u krvi, što upućuje na aktivaciju nediferenciranih imunoloških ćelija u koštanoj srži.

Naučnici su zatim miševe četiri sedmice hranili uobičajenom prehranom, što je dovelo do povlačenja upale, ali geni koji su reprogramirali imunološke, nediferencirane ćelije ostali su aktivirani.

Iz toga je zaključeno da imunološki sistem nakon pojedinog oblika infekcije ostaje u pripravnosti da bi u slučaju novog „napada“ mogao brzo reagirati.

Smatra se da upale izazvane nepravilnom prehranom mogu ubrzati razvoj kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa tipa 2. Podaci dobiveni ovim istraživanjem daju javnosti uvid u važnost pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti jer loš način života dovodi do razvoja mnogih bolesti i skraćivanja životnog vijeka.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.