ZDRAVLJE U KUĆI

Sunčanje, solarij ili proizvodi za samotamnjenje

Avaz.ba

6.6.2018

Žene vole izgledati svježe, imati zdravu kožu lijepe boje. Socijalne norme u vezi s osunčanim tenom dramatično su se promijenile u svijetu u posljednjih dvadesetak godina. Ranije, osunčani ten nije bio dobro prihvaćen izgled, za razliku od danas.

Moguće alergije

Sve je više informacija dostupno o štetnom učinku UV zraka, pa se postepeno mijenja i naš način života. Stoga, preparati za samotamnjenje postaju sve važniji u odabiru načina kako postići osunčani ten.

Ova vrsta preparata, ovisno o formuli i aktivnim sastojcima, može dati izgled osunčanog tena odmah ili nakon nekog perioda i mogu trajati do sedam dana. Mana proizvoda za samotamnjenje jeste da većina njih ne sadrži SPF faktor i da mogu dovesti do alergije na koži. Uz to, često ostavljaju tvrdokorne mrlje na odjeći.

Upotreba solarija kao umjetnog izvora UV zraka nije uvijek štetna, jer se upravo u dermatologiji i koristi za tretiranje osoba koji imaju sklonost izgaranja kože prilikom izlaganja suncu ili za osobe koji razvijaju alergije kod prvog sunčanja u sezoni.

S obzirom na to da postoje brojne kontraindikacije i strogi odabir osoba koje mogu koristiti solarij ili fototerapiju u dermatološkim ordinacijama, svakako se prije donošenja odluke o izlaganju umjetnom izvoru UV zraka moraju konsultirati s dermatologom.

Zaštita kremom

Efekt na kožu, svakog izvora UV zračenja, bilo umjetnog ili prirodnog, kumulira se u ćelijama kože i dovodi do njihovog oštećenja, ali pod kontrolom dermatologa i provođenjem dermatoloških tretmana duboke regeneracije kože, duboke regeneracije fibroblasta, jake regeneracije kolagena i stimulacijom proizvodnje vlastitog hijalurona specifičnim preparatima koža može ostati lijepa i zdrava.

Umjereno izlaganje suncu neophodno je zbog dobivanja vitamina D, ali se mora zaštititi šeširom, sunčanim naočalama i koristiti kreme sa zaštitnim faktorom.

Rizik od melanoma

Genetika je najjači faktor uključen u nastanak melanoma. Oni koji imaju povijest melanoma nikako ne bi smjeli u solarij. Povezanost između izlaganja ultraljubičastim zrakama iz sunca i solarija te melanoma je neosporna. Tu poveznicu proučavalo je 19 međunarodnih studija koje su otkrile da korištenje solarija prije 35. godine povećava rizik od melanoma za 75 posto.

Izlaganje suncu

Sunčanje se svake godine sve manje preporučuje, jer, kako se kaže, sunce postaje sve opasnije. Sunčanje mora biti umjereno, rano ujutro ili poslije 16 sati te obavezno uz visoki zaštitni faktor. Još je gora opcija odlazak u solarij koji vas izlaže velikom zračenju, ali uz to možete i pokupiti razne bakterije ako salon nije po najvišim higijenskim standardima.

Vitamin D

Sunčanje je neophodno i za dobivanje vitamina D, ali ono bi se trebalo provoditi u određenim uvjetima. Idealno bi bilo izlagati se suncu s naočalama za sunce, šeširom i zaštitnim faktorom od 50 te izbjegavati periode kada je sunce najjače.

Opekotine

Ne morate postati crveni poput raka, i malo boje znak je da su UV zrake djelovale na vašu kožu i ono što smatrate tenom možda to i nije. Pritisnete li kožu i pojavi se crvenilo, radi se o opekotini od sunca, čak i ako ne boli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.