POMOĆ IZ PRIRODE

Sikavica nije čičak, ali jeste čuvarica jetre

"Zdravlje u kući"

5.6.2018

Jedna od najboljih biljaka za detoksikaciju i zaštitu jetre je sikavica Silybum marianum) koju često poistovjećujemo sa čičkom, mada su to dvije sasvim različite biljke.

Sikavica je jako bodljikava i naraste do dva metra. Vrijedna je ubiranja zbog svoje ljekovitosti, a najčešće se koristi za regeneraciju i čišćenje jetre. U narodu je još nazivaju gujina trava, šarena badeljka, bijeli stričak, gospin trn, divljai artičoka, magareća salata, ošebalj.

 Iz starih zapisa

Sjeme sikavice u prošlosti se koristilo za liječenje žutice, kamenca, krvarenja, upale bronhija i proširenih vena. Engleski travar Nikola Klapeip (Nicholas Cluppeper) smatrao je sikavicu efikasnim sredstvom u liječenju jetre, slezene i žuči.

U starim zapisima sikavica se spominje kao sredstvo za liječenje zmijskog ugriza, a njena je upotreba kao zaštitnika jetre bila veoma popularna kod starih Grka. Ljekoviti sastojci nalaze se većinom u zrelom sjemenu, a manje u listu.

Najvažniji sastojci su silimarin, tiramin i histamin. Silimarin je jedino sredstvo za obnavljanje i zaštitu jetre kod hepatitisa i ciroze jetre. Ovaj najvažniji sastojak sikavice djeluje:

1. protiv otrova koji napadaju jetru jačajući omotač jetrenih ćelija tako da onemogućava prodor otrovima,

2. aktivira i stimulira (za 35 procenata) enzim glutation koji u jetri razgrađuje štetne sastojke,

3. podstiče obnovu jetrenih ćelija nakon oštećenja, a ima izvjestan uticaj i na izgradnju imuniteta. Na ovaj način sikavica efikasno štiti i obnavlja zdravu i bolesnu jetru.

Tiramin s druge strane povećava krvni pritisak. Koristi se protiv astme, alergije na polen, glavobolje, koprivnjače i za jačanje poslije operacija i bolesti.

Kada se koristi

U narodnoj medicini čajevi od sukavice koriste se protiv niskog pritiska, šećerne bolesti, morske bolesti, za jačanje organizma, poboljšanje apetita, protiv zatvora, ublažavanje napada žuči, liječenje hemoroida, čišćenje jetre (posebno od otrova kandide) i drugo.

- Sikavica je jedini lijek kod trovanja smrtonosnom gljivom zelenom pupavkom (Amanita phalloides) što ne osporava ni savremena farmaceutska industrija.

-Jača organizam i krvne žile, zaustavlja krvarenja, liječi migrene, vrtoglavice, umor, sve vrste alergija, napade urtikarije i astme te bolesti putovanja.

- Koristi se u liječenju bolesti nadbubrežne žlijezde, kod upale sljepog crijeva i psorijaze, a može i normalizirati nivo holesterola u krvi.

- Još 1986. godine odobrena je za liječenje alkoholnog i virusnog hepatitisa, masne jetre, ciroze i trovanja jetre.

- Nakon masnih i obilnih obroka može dobro doći jedna “mala” detoksikacija jetre čajem od sikavice.

- Sikavica se preporučuje osobama sklonim alkoholizmu i masnoj hrani (dokazano pomaže kod mamurluka).

Pripremanje i primjena

1. Sikavica se danas koristi u obliku dodatka prehrani i u apotekama se nalazi u obliku kapsula ili kapi, najčešće u kombinaciji sa ekstraktima drugog ljekovitog bilja, biljnim uljima, mineralima i vitaminima. Način upotrebe propisuju proizvođači.

2. Mljevene sjemenke mogu se jesti i sirove: jednostavno ih treba posuti po salati, pahuljicama, jogurtu, siru ili drugim mliječnim jelima. Mogu se konzumirati svaki dan. Za bolji učinak preporuča se korištenje zajedno s mliječnom kiselinom (uz kefir, kiselo mlijeko, jogurt…) ili masnoćama.

3. Tradicionalni načini pripreme - jedna čajna kašika fino mljevenog ili zdrobljenog sjemena prelije se jednom čašom vrele vode, poklopi i ostavi 15 minuta, procijedi i nezaslađeno pije prije jela, 2 – 3 puta dnevno, lagano u malim gutljajima. Ili: Ista količina prelije se alkoholom, napravi tinktura i koristi 4-5 puta dnevno 15-25 kapi.

Mjere opreza i nuspojave

1. Ljudski organizam se može naviknuti na silimarin pa je neophodno praviti pauzu u trajanju od 2 nedjelje nakon isto tolikog vremena uzimanja. Nakon toga može se nastaviti terapija.

2. Ne preporučuje se oboljelima od endometrioze, fibroidnog tumora, raka materice, jajnika i dojke.

3. Prehrambeni dodatak sikavice bi trebale izbjegavati majke koje doje i trudnice.

4. Alkoholičari treba da izbegavaju korišćenje tinkture sikavice.

5. Sikavica može imati laksativni učinak i može, mada vrlo rijetko, izazvati mučninu i nadutost.

Biljka Hercegovine i Dalmacije

Sikavica je jako slična čičku pa je mnogi samo tako prepoznaju, ali to nisu iste biljke. Sikavica je mnogo viša, pokrivena je maljavim, bijelo prošaranim listovima. Cvjetovi i listovi su posuti žućkastim bodljikama. Na vrhu ima krupnu, lako povijenu purpurno-crvenu cvjetnu glavicu. Sjeme se bere u augustu i septembru. Kao lijek se koristi zreli i osušeni plod.

Raste po livadama i poljima, a može se zasaditi i u vlastitom vrtu. Naraste do 150 cm i cvjeta u drugoj godini u ljeto. Nalazi se pored puteva i u blizini naselja u Hercegovini i Dalmaciji. Dio latinskog imena – marinum- ukazuje da je to primorska biljka jer raste na obalama Mediterana u i na Bliskom istoku i Africi.

Ako je biljka sikavica duže izložena niskim temperaturama ili prevelikoj vlažnosti, gubi znantno na ljekovitosti, jer se smanjuje nivo silimarina u sjemenu.

 Saznaj više

Pored sikavice koja je dala najbolje rezultate u liječenju oštećenja jetre, postoji još nekoliko prirodnih lijekova koji mogu pomoći, a to su:

1. Sladić – zahvaljujući glicirizinu, spoju koji se nalazi u sladiću, odličan je za liječenje hepatitisa. Potrebno je svaki dan konzumirati oko 8 g korijena sladića.

2. Maslačak – koristi se za liječenje hepatitisa, žutice, jetrenih kamenaca i upale jetre. Možete upotrijebiti korijen maslačka jednom dnevno u obliku čaja.

3. Artičoka je poznata kao prirodni lijek za uravnoteženje masnoća u krvi, a primjenjuje se i kod bubrežnih, dišnih i kožnih bolesti, dijabetesa, gihta i reume, a za jetru u slučajevima trovanja alkoholom, nikotinom i lijekovima.

Općenito se preporučuje za detoksikaciju i jačanje organizma. Od lišća i korijena artičoke može se pripremiti čaj, tinktura, ljekovito vino... Artičoka se nudi i u obliku dodataka prehrani, u ekstraktima i kapsulama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.