ZDRAVLJE ŽENE

Prepoznaj upalu rodnice i spriječi rak grlića maternice

"Zdravlje u kući"

5.6.2018

Simptomi zbog kojih se žene javljaju ginekologu su pojačan iscjedak, osjećaj svrbeža ili žarenja, neugodan miris, crvenilo u području ulaza u rodnicu, nelagoda pri odnosu ili prilikom mokrenja.

No, treba naglasiti da je vaginalni iscjedak uvijek prisutan u rodnici i ne mora ukazivati na upalu. Normalan vaginalni iscjedak je bijel ili proziran, bez mirisa.

Osobine iscjetka se mijenjaju pod utjecajem hormona - zato je iscjedak oskudan u predpubertetu i postmenopauzi, a obilniji u žena reproduktivne dobi. Postoji razlika i ovisno o fazi menstruacijskog ciklusa.

Neposredno nakon menstruacije on je bijel i oskudan, u doba ovulacije obilan i proziran, da bi opet pred menstruaciju postao oskudniji, gušći, bijel. Ako je obilan, u grudicama, žut, pjenušast i neugodna mirisa riječ je o upali.

Bakterijske vaginoze

Najčešći uzročnici upale rodnice su bakterijske vaginoze uzrokovane bakterijom Gardnerellom vaginalis koje čine 50 posto svih upala rodnice, gljivične upale koje čine 25 do 35 posto svih upala rodnice te parazit trihomoas vaginalis sa učestalošću oko 25 posto.

Uzročnik upale rodnice je i klamidija trahomatis, kao i genitalne mikoplazme, iako njihova uloga u upali nije još skroz razjašnjena. Virusne upale rodnice su zajedničke za rodnicu, stidnicu i vrat maternice pa treba naglasiti važnost HPV infekcije.

HPV je povezan s atipijama epitela rodnice - VAIN. One se uglavnom ne pojavljuju izolirano već su udružene s atipijama epitela vrata maternice – CIN ili stidnice – VIN.

Virusne infekcije

Za razliku od infekcija bakterijama koje lako prepoznajemo po simptomima, virusna infekcija nema neku specifičniju simptomatologiju te se uglavnom otkriva u sklopu PAPA testa.

Liječenje upala rodnice ovisi o uzročniku upale. Gljivice se liječe antimikoticima u obliku vaginaleta ili peroralno u slučaju čestih ponavljanja, a bakterijska vaginoza, trihomonas, klamidija, genitalna mikoplazma liječe se antibioticima.

Što se tiče virusnih infekcija, za njih nema specifičnog antivirusnog lijeka. Tu prevencija ima primarnu ulogu, a obuhvaća odgovorno spolno ponašanje, upotrebu prezervativa, vakcinacija protiv HPV infekcije.

Ukoliko ipak dođe do infekcije, treba raditi na podizanju imuniteta različitim lijekovima i dati šansu organizmu da se izbori sa virusom. Ako uz virusnu postoji i bakterijska infekcija, nju je potrebno liječiti antibioticima.

Sve navedene bolesti najčešće se javljaju kod spolno aktivnih žena. Razvoju upale rodnice pogoduju stanja kao što su:

- trudoća,

- šećerna bolest,

- upotreba antibiotika,

- upotreba kortikosteroida i

- imunodeficijentna stanja koja dovode do poremećaja pH, odnosno kiselosti  rodnice. 

Napad na grlić maternice

I vrat maternice (cerviks ili grlić maternice) također podliježe infekcijama.

Najznačajniji problem je infekcija HPV-om (humani papiloma virus) i danas se sa sigurnošću zna da je HPV uzrok raka vrata maternice.

Od 100 tipova HPV-a, oko petnaestak tipova može izazvati rak vrata maternice, a HPV se uglavnom prenosi spolnim putem. Oko 50 do 80 posto spolno aktivnih žena biva zaraženo HPV infekcijom tokom života, a do 50 posto tih infekcija je onkogeni tip HPV-a.

Iako se većina ovih infekcija povuče tokom 2 godine, u oko 10 posto žena će se razviti prekancerozne promjene. Kod 20 posto tih žena, ukoliko se infekcije ne dijagnosticiraju i ne liječe razvit će se karcinom.

Zato treba naglasiti važnost rizičnih faktora kod HPV infekcije, a to su:

1. neodgovorno seksualno ponašanje,

2. često mijenjanje partnera,

3. pušenje,

4. prisustvo drugih spolno prenosivih infekcija i

5. dugotrajno korištenje kontracepcije.

Danas je jasno da rak grlića maternice ne može nastati bez onkogenog HPV, te da gotovo niti jedna žena danas ne bi smjela umrijeti od te bolesti

Najbitnija je prevencija

Stoga treba naglasiti važnost prevencije koja podrazumijeva:

1. Odgovorno spolno ponašanje;

2. Upotrebu prezervativa;

3. Vakcinaciju protiv HPV infekcije;

4. Redoviti odlazak ginekologu te uzimanje PAPA testa.

Ovisno o rezultatima PAPA testa ginekolog će savjetovati dalji postupak.

Sve ponavljajuće infekcije koje se ne prepoznaju ili zanemaruju mogu dovesti do narušavanja reproduktivnog zdravlja žena u smislu neplodnosti, češćih spontanih pobačaja, komplikacija u trudnoći, prijevremenog poroda i zastoja u rastu djeteta, a u slučaju HPV infekcije i maligniteta koji zahtijeva radikalno liječenje.

Rak grlića maternice jedinstven je po tome što se zna njegov uzrok, faktori rizika, postoji mogućnost relativno lake, bezbolne i brze dijagnostike, sporo se razvija, prethode mu prekancerozne promjene - a sve to daje mogućnost pravovremnog liječenja. Zašto to ne iskoristiti?


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.