ZDRAVLJE U KUĆI

Zašto bole koljena

Avaz.ba

5.6.2018

Koljena su najveći zglobovi u tijelu – trebamo ih za sve što radimo, a kao posljedica toga trpe mnogo. Bol u koljenima uobičajeno je stanje u svakoj životnoj dobi, a slijede neki od razloga zašto bi se mogao pojaviti prije starije dobi.

Pojava crvenila

Bol u koljenima može se manifestirati kroz krckanje, iskakanje, oticanje ili nestabilnost (ili kombinaciju ovih stanja). Bez obzira na to kako se pojavio, ako dođe do toga da više ne možete izdržati bol ili primijetite neku deformaciju (crvenilo, oticanje...) na koljenu, treba se obratiti ljekaru. Posebno je to potrebno ako se pojavi i povišena temperatura, jer bi se moglo raditi o infekciji.

Najveći rizični faktor kod boli u koljenima su gubitak snage i fleksibilnosti oko zgloba. Kada osobe osjećaju bol, u većini slučajeva to se događa zbog određenog tereta u tijelu koji ono više ne može podnijeti.

Taj teret može biti višak kilograma ili promjena u rutini trčanja, a u svim tim slučajevima mišići više ne mogu podupirati koljena kako bi podnijela taj dodatni stres.

Bol ispod koljena ili preko prednje strane koljena može ukazivati na tendinitis. Ponekad se aktivni životni stil može negativno reflektirati na zdravlje. Biciklisti, osobe koje trče ili se bave nekim sportom koji uključuje skakanje (tenis, košarka) podložniji su patelarnom tendonitisu (skakačkom koljenu) koji se manifestira preko prednjeg dijela koljena ili odmah ispod njega.

Ova povreda zbog pretjerane aktivnosti uzrokuje upalu u patelarnoj tetivi, tkivu nalik na vrpcu koje spaja koljeno s cjevanicom.

Uništenje ligamenta

Naglo iskakanje koljena nakon čega slijede bol, oticanje i nemogućnost podnošenja tereta vjerovatno je puknuće prednjeg križnog ligamenta. To je uobičajena povreda kod atletičara, a većina slučajeva veže se i uz puknuće meniskusa.

Žene su u većoj opasnosti, a veličina povrede može varirati od malenog puknuća do potpunog uništenja ligamenta. Iako fizikalna terapija može pomoći u liječenju, operacija je ipak trajno rješenje.

Artritis

Ukočena, osjetljiva koljena koja krckaju i otiču vjerovatno je pogodio artritis. Osteoartritis uglavnom napada koljena i posljedica je trošenja zglobova. Najuobičajenija je vrsta artritisa i može se početi manifestirati u tridesetim godinama života zbog narušavanja jastučića u koljenu.

Sindrom trkačkog koljenja

Bol na vanjskom dijelu koljena koja se širi do kukova mogao bi biti iliotibijalni sindrom. ITB sindrom ili trkačko koljeno se na svu sreću može vrlo lako izliječiti. Iliotibijalna sveza je čvrsta tetivna traka koja se nalazi s vanjske strane natkoljenice spaja kuk s vanjskim, bočnim dijelom koljena.

Osobe koje se bave trčanjem, biciklisti i bilo ko ko učestalo rasteže i savija koljena najvjerovatnije će istrošiti mišiće koje su povezane s iliotibijalnog svezom, što će uzrokovati upalu i bol. Pomoći mogu odmor od treniranja i masiranje valjkom po nozi i koljenu.

Burzitis

Burzitis daje simptome poput osjetljivosti i otoka. Burse su male, tekućinom ispunjene vrećice koje okružuju koljeno. Nalaze se između mišića i tetiva, a neke su povezane i sa zglobnom šupljinom i uključene su u cirkulaciju sinovijalne tekućine. Kada se one upale nateknu i uzrokuju bol. Liječenje zahtijeva fizikalnog terapeuta i prilagođen program vježbanja.

Meniskus

Bol koju slijede oticanje i ukočenost simptomi su puknuća meniskusaa. Jedna od najčešćih povreda koljena kod mlađih ljudi često je uzrokovana traumom ili pretjerano agresivnim zakretanjem koljena. Može se dogoditi i nakon 30. godine života zbog trošenja zgloba. Jedino rješenje je operacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.