ZDRAVLJE U KUĆI

Hrana koju nikad ne treba kombinirati

Avaz.ba

1.6.2018

Danas je u modernom društvu prejedanje postalo prihvatljivo, kad su nam oči veće nego želudac, a pomalo i pohlepa igra ulogu kad je u pitanju hrana.

Crijevni problemi

Svi mislimo da poznajemo rizike, ali znamo li, zaista, šta treba izbjegavati, odnosno koje kombinacije hrane ne idu zajedno.

* Voće uz obrok ili odmah nakon obroka

Voće se apsorbira vrlo brzo, prolazi kroz želudac, a potom apsorbira u crijevima. Kad je voće u kombinaciji sa žitaricama, mesom ili sušenim proizvodima, postoji mogućnost da će predugo ostati u probavnom traktu i doći će do fermentiranja. To može prouzrokovati crijevne, ali i druge probleme. Jedite voće barem sat prije ili poslije obroka.

* Limeta i sirup protiv kašlja

Limeta može inhibirati ili blokirati enzime koji razgrađuju snižavanje holesterola. Dobro poznati lijek za kašalj je dekstrometorfan, on može loše utjecati na kardiovaskularni sistem te, ako se, pored toga, i lošije psihički osjećate, može doći i do drugih zdravstvenih problema. Kombiniranjem ovog lijeka s limunom ili limetom, grejpom, pomelom, narandžom… može doći do halucinacija ili, pak, nesanica. Zato izbjegavajte ovu kombinaciju barem dva dana dok pijete lijek za kašalj.

Nivo šećera

* Pahuljice i mlijeko

Žitarice i mlijeko jedan su od najčešćih obroka širom svijeta. Oboje su sinonim za doručak, ali oba, ustvari, sadrže brzo probavljive ugljikohidrate koji odvode tijelo u stres. U kombinaciji brzo podižu nivo šećera u krvi, ali taj šećer brzo ponovno padne pa imate osjećaj da ste pospani i vrlo brzo posegnete ponovno za nečim slatkim.

Hamburgeri i pomfrit

Prerađena hrana s velikim udjelom masti, konzervansi i ostale hemikalije formiraju aktivni ugljen, zatim se kombinira sa šećerom u krompirima, što pogoduje stvaranju citokina, koji može uzrokovati upalu i ubrzati proces starenja. Dakle, sjetite se ovog kad sljedeći put poželite hamburger i pomfrit.

Protein i škrob

Konzumiranje životinjskih proteina i ugljikohidrata u isto vrijeme može negirati učinke svakog makronutrijenta. Sudaraju se različiti probavni enzimi, koji uzrokuju nadutost, nelagodu, ispuštanje plinova.

Uz paradajz

Paradajz sadrži kiselinu koja može prouzrokovati probleme ako se jede u isto vrijeme sa škrobnim ugljikohidratima, kao što su riža i krompir. Može doći do probavnih problema. Vjeruje se i da je umor koji osjećate poslije obroka, povezan s ovom kombinacijom namirnica.

Voće i jogurt

Kombiniranje voća i mliječnih proizvoda može dovesti do bolnih problema. Mliječni proizvodi mogu biti kongestivni, mogu blokirati sinuse, poticati prehlade i pogoršati simptome alergija. U kombinaciji s voćem, ovi simptomi mogu postati još gori. Bolji izbor je prirodni grčki jogurt bez dodatnih plodova.

Mafini i sokovi

Ako započinjete dan mafinom i cijeđenim voćnim sokom, on će vam do popodneva narušiti energiju i ponovo ćete poželjeti pojesti nešto slatko. Nedostatak proteina i vlakana, uz unos velike količine šećera, dovodi do poremećaja šećera u krvi. Ako zaista želite pojesti mafin, pronađite one s cjelovitim žitaricama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.