ZAHVATI

Zadebljanje na dlanu koje ne da ispružiti prste

Dr. Danijela Crnogorac

2.6.2018

Čvrsto zadebljanje koje se nađe na dlanu i prstima šake medicinski se naziva Dupuytrenova kontraktura (ovo Dupuytrenova izgovara se dvojako – kao Dipijtrenova i Dupujtrenova kontraktura).

Karakteristična za ovu bolest je kontrakcija (skvrčavanje) palmarne fascije dlana sa formiranjem čvorića i traka između kože, sa jedne strane i neurovaskularnih peteljki i tetivnih struktura sa druge strane.

Češća je kod muškaraca

Uzrok bolesti nije poznat. Češće se javlja kod muškaraca starijih od 50 godina i obično je povezana profesionalno sa dugim sjedenjem. U polovini slučajeva oboljenje je obostrano.

Postoji i nasljedna sklonost, a opaženo je da se javlja u osoba koje istovremeno boluju od dijabetesa, alkoholizma ili epilepsije te još nekih hroničnih bolesti.

Neravna koža

Najčešće se manifestira zadebljanjem na dlanu i prstima šake, samo zadebljanje je čvrsto i pogrešno se tumači kao žulj. Zadebljana potkožna fascija može biti i vrpčasta pa se ponekad zamijeni sa skraćenjem tetiva te onemogućava opružanje prstiju.

Upravo ovakvo skvrčavanje, nemogućnost potpunog opružanja, dovode pacijenta ljekaru. Koža je uzdignuta i neravna i može biti jako napeta i uvučena u brazde dlana i prstiju.

Znači, svako spontano skvrčavanje prstiju ka dlanu, bez ikakve povrede, koje onemogućava potpuno opružanje prstiju, posebno malog i domalog prsta, najvjerovatnije je Dupuytrenova kontraktura.

Atrofija mišića

Kontraktura zahvata dlan, nikada ne srasta za krvne sudove i nerve, ali može prianjati za tetivne omotače savijača prstiju. Kod oboljenja koja dugo traju prsti mogu biti čvrsto zgrčeni prema dlanu, što za posljedicu ima skvrčavanje ligamenata i kapsule zgloba i atrofiju (propadanje) mišića šake.

 Operacija kao jedino rješenje

Liječenje u ranoj fazi obuhvaća lokalnu primjenu ultrazvuka, lasera i istezanje putem vježbi, te infiltracije kortikosteroida. U novije vrijeme primjenjuje se i novi lijek Xiapex. To je lijek koji se unosi injekcijom direktno u opipljivi Dupuytrenov tračak.

Xiapex smiju primijeniti samo liječnici posebno educirani za primjenu tog lijeka kod Dupuytrenove kontrakture. Nažalost, sve nehirurške metode liječenja daju slabe rezultate.

Hirurški zahvat je pravo rješenje. Operativno liječenje je naročito potrebno kod uznapredovalih kontraktura (ograničenih ispružanja) posebno zglobova prstiju.

Bolesnik se mora upoznati sa velikim tehničkim teškoćama operacije i mogućnošću rijetkog vraćanja kontrakture.

 Prvi operativni zahvat

Prvi hirurški zahvat u historiji Dipijtrenove kontrakture izveden je još 1831. godine, a stručni opis samog postupka objavljen je 1834. godine u stručnom časopisu „Lancet“.

Ko je bio Dupuytren

Baron Guillaume Dupuytren (1777. - 1835.) bio je francuski anatom i vojni hirurg. U svoje doba izuzetno je cijenjen i poštovan jer je Napoleona Bonapartu izliječio hirurškom operacijom hemoroida. Danas je poznat po svom opisu Dupuytrenove kontrakture koja je i nazvana po njemu.

Bio je briljantan učitelj, izvanredan dijagnostičar i nadaren hirurg. S druge strane, bio je izuzetno kritičan prema studentima i kolegama koji nisu ispunili njegove zahtjevne profesionalne standarde.

Ovo, zajedno sa njegovom želju da bude najbolji od najboljih, donijelo mu je brojne kritike koje često nisu bile objektivne. Tako ga je Pierre-François Percy opisao riječima: "Prvi među hirurzima, najmanji među ljudima".

Umro je u Parizu, a tamo je od njegove ostavštine uspostavljen Muzej Dupuytren.

Za života bio je inspiracija poznatim književnicima. Tako je lik hirurga Despleina u Balzacovoj Ateističkoj misi zasnovan na Dupuytrenu; spominju ga imenom i prezimenom Gustave Flaubert u Madame Bovary i Victor Hugo u Jadnicima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.