ISTRAŽIVANJA Rezultati novog istraživanja

„Strašne“ slike nikoga ne plaše

Slike na kutijama cigareta dizajnirane su da odvrate tinejdžere od pušenja, ali istina je - imaju potpuno suprotan efekat.

Piše: "Zdravlje u kući"

Treba pronaći novi način ilustracije

Foto: Ilustracija


Slike na kutijama cigareta dizajnirane su da odvrate tinejdžere od pušenja, ali istina je - imaju potpuno suprotan efekat. Rezultati novog istraživanja pokazuju kako mnogi tinejdžeri zapravo smatraju fotografije na kutijama cigareta zanimljivim, a ne strašnim kao što bi trebale biti.

U nekim slučajevima tinejdžeri su izjavili kako su ih slike na kutijama i bilbordima navele da zapale svoju prvu cigaretu. Autor studije Vilijam Šadel kaže kako mladi ljudi koji nisu imali namjeru pušiti nisu ni bili potreseni ovakvim fotografijama. Štaviše, bili su vrlo ravnodušni. Oni pak, koji su bili na granici da zapale svoju prvu cigaretu poslije ovih plakata bili su još više podstaknuti.

- Strategije protiv pušenja su otišle previše daleko. Posteri su precijenjeni i grafike su otišle predaleko. Treba pronaći novi način ilustracije na koji način duhanski dim utiče na čovjeka, kaže dr Šadel.

Istraživanje je objavljeno u onlajn žurnalu “Nicotine and Tobacco“.

NA VRH

Komentari