ZDRAVLJE U KUĆI

Zašto se debljamo nakon prestanka pušenja

Avaz.ba

1.6.2018

Otkriće novih masnih ćelija moglo bi objasniti povezanost između prestanka pušenja i nakupljanja kilograma kao posljedice toga. Nedavno je na Univerzitetu u Mičigenu provedena studija u kojoj je tim stručnjaka proučavao funkciju nove vrste ćelija masti -termogenične ili bež ćelije.

Autorica istraživanja Jun Vu već se susretala s tom vrstom ćelija - one sagorijevaju energiju uz pomoć termogeneze, do koje dolazi kad tijelo proizvodi toplinu. Kako bi se saznalo na koji način funkcioniraju bež ćelije, promatrane su ćelije nakon što su se aktivirale. Pri tome je otkriveno da u njima postoji molekula CHRNA2 (cholinergic receptor nicotinic alpha 2), a radi se o proteinu koji učestvuje u termogenezi.

U bijelim ćelijama masti te molekule nema, jer one skladište, ne sagorijevaju energiju. CHRNA2 poznata je i po tome što regulira utjecaj nikotina na mozak.

Upravo ta povezanost mogla bi daljnjim istraživanjima odgovoriti na naše inicijalno pitanje o tome zašto se debljamo nakon što prestanemo pušiti te pomoći ljudima koji se, nakon prestanka pušenja, bore sa problemima metabolizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.