ZDRAVLJE U KUĆI

Greške u njezi kože

Avaz.ba

30.5.2018

Svaka žena želi biti lijepa. Šminka pomaže da se naglase najbolje crte, kao i da se sakriju neki nedostaci. Prvo i najvažnije pravilo je njega kože da bi ona bila i ostala lijepa i zdrava. Žene, ipak, često prave greške zbog kojih trpi koža.

1. Pogrešan izbor proizvoda

Najvažnija stvar u rutini za njegu kože je odabir pravih proizvoda. Oni bi trebali odgovarati tipu kože i biti izabrani prema dobi. Ako prečesto mijenjate proizvode za njegu kože, oni vam mogu izazvati probleme.

2. Ne upotrebljavate kreme za sunčanje

Dermatolozi preporučuju upotrebu krema koje sadrže UV zaštitu s faktorom 15 ili više, čak i ako ne provodite mnogo vremena na suncu. Žene koje imaju svjetliju i osjetljivu kožu, trebale bi svakodnevno primjenjivati takve kreme.

3. Isušujete masnu kožu

Korištenje proizvoda sa sastojcima koji isušuju kožu, kao što su sulfati, alkohol ili često umivanje lica, česta je greška. Ustvari, upravo zbog toga koža počne proizvoditi više masnoće. Postaje dehidrirana i počinje se guliti. Kozmetičari savjetuju korištenje prirodnih ulja, poput ulja grožđa i ulja jojobe, za ravnotežu kože.

4. Nanosite kremu na mokru kožu

Neki pogrešno vjeruju da će zadržati hidrataciju ako se primjenjuje krema na lice dok je koža još mokra. To je, zapravo, mit. Bolje je pričekati malo ili nježno pobrisati vodu, nanijeti tonik, pustite ga da malo odradi svoje, a zatim nanijeti kremu na suhu kožu.

Puder u prahu

Mnoge žene imaju tendenciju da se previše pudraju, posebno kad je vruće. Misle da će na taj način riješiti sjaj na koži, ali neće, a velika količina pudera ujedno zatvara pore. Imajte uz sebe za vruće dane maramice kojima ćete pokupiti višak masnoće s lica.

Oko očiju

Koža oko očiju vrlo je osjetljiva i zahtijeva posebnu njegu. Potrebno je koristiti posebne kreme za ovo područje. Nježno umasirajte kremu na područje skroz oko očiju, sa početkom u vanjskom uglu. Jedno važno pravilo - nanesite kremu na kost koja okružuje oči, a ne na kapak.

Posteljina

Dermatolozi preporučuju promjenu jastučnice svakih nekoliko dana. Korištenje iste posteljine duže vrijeme znači da spavate u nakupljenom ulju i znoju. To uzrokuje akne na licu, pogotovo ako imate masnu ili problematičnu kožu.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.